onsdag 20 november 2013

Mala Yousafzai mottog Sakharovpriset i Strasbourg

Idag delades Sakharov-priset ut till 16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan. Europaparlamentets pris för tankefrihet till minne av den ryske dissidenten Andrei Sakharov har tidigare gått till storheter som Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi och Kofi Annan. Malala får priset för att hon trotsar förtryck och kämpar för allas, kvinnor och mäns, lika rätt till utbildning. Trots sin ringa ålder har hon redan gjort det i flera år. Den 9:e oktober sköts hon i huvudet under ett mordförsök när hon var på väg hem från skolan. Mirakulöst nog överlevde hon och efter att ha återhämtat sig bor hon nu i England.

Under prisutdelningen höll hon ett enastående tal (lyssna på det här) till parlamentets ledamöter. Hon inledde med filosofen Voltaires berömda citat "Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det". Hon betonade att trots de svårigheter som finns i världen finns det hopp. Hopp om att det en dag kommer bli bättre. Och vägen till rikedom går genom utbildning. Utbildning för alla oavsett kön.

Jag är oerhört imponerad av hennes mod och förmåga och jag hoppas att världen tar till sig denna sextonåriga flickas visdom.
Malala Yousafzai under prisutdelningen i Europaparlamentet
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar