tisdag 28 maj 2013

Viktigt åtal om utpressning av svensk-eritreaner

Sinaiöknen är i dag ett laglöst område. Människorättsorganisationer slår larm om beduiniska ligor som håller hundratals flyktingar från bland annat Eritrea fångna ute i öknen. På jakt efter asyl i Israel tar sig flyktingarna genom Sinai och faller offer för människosmugglare som har en särdeles vidrig verksamhet – de håller dem gisslan och begär lösen av familjerna. Summor på så mycket om 150 000 svenska kronor förekommer. Om ingen lösensumma betalas kan fångarna säljas vidare till organhandlare. Det här helvetet är väldokumenterat, nu senast i boken "Human Trafficking in Sinai: Refugees between Life and Death" av Mirja van Reisen, Conny Rijken och svenska Meron Estefanos.

Det är uppenbart att situationen i Sinai är en humanitär katastrof och det är oacceptabelt att ingen agerar. Men idag går vi ett viktigt steg framåt! Idag väcks nämligen åtal om utpressning av svensk-eritreaner vars anhöriga torterats av kidnappare i egyptiska Sinaiöknen. Rättsfallet är det enda i sitt slag i västvärlden trots att tusentals har drabbats.

Trots att själva kidnappningen sker utanför EU visar dagens åtal omvärlden att det finns möjlighet att påverka.

Jag har upprepade gånger frågat EU:s högste representant för utrikesfrågor, Catherine Ashton, vilka åtgärder EU kan vidta för att få slut på övergreppen. Jag har också föreslagit att EU bildar en aktionsgrupp med samtliga länder som ingår i människohandelns led, det vill säga ursprungsländer, transitländer och de länder där familjer som utpressas lever. Här kan EU:s särskilda representant för Afrikas horn, Alexander Rondos, eller den särskilda representanten vid Afrikanska unionen, Gary Quince, bistå med teknisk kunskap och ett brett nätverk

Egypten har gång på gång avböjt hjälp från EU att stärka säkerheten och gränskontrollerna. Det är inte acceptabelt. EU har gett Egypten 449 miljoner euro för åren 2011- 2013, och vi måste försäkra oss om att pengarna används där de behövs mest, för att skydda människor livs och upprätthålla lag och ordning.

1 kommentar:

  1. Migrationen har få vinnare! Eller de få som vinner på migration är kriminella!

    SvaraRadera