fredag 14 oktober 2011

Vart är Europa på väg?

Tillsammans med mina kollegor Cecilia Wikström och Marit Paulsen organiserade jag idag ett seminarium om EU-politik i anslutning till Folkpartiets landsmöte i Karlstad. ALDE - den liberala gruppen i Europaparlamentet - sponsrade evenemanget.

Vi samtalade om Europas stora och svåra utmaningar idag - med finanskris, nationalism och ett EU som drar åt flera olika håll. Sverige, som står utanför det oerhört centrala eurosamarbetet blir alltmer politiskt marginaliserat. Det är mycket synd. Som min kollega Cecilia Wikström sa - ensam är inte stark!

Sverige borde gå med i europluspakten, och Sverige borde kunna gå med som medlem i räddningsfonden, EFSF. Då skulle vi kanske i alla fall få stå med och lyssna i dörren till rummet där besluten fattas.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Du ställer en fråga och för mig är svaret ganska enkelt.
    Om utvecklingen inom Europa får fortsätta som idag, är EU på väg att bli en korporativistisk superstat. Där de nationella parlamentens roll reduceras till att genomföra de direktiv som beslutas av icke direktvalda politiker, en regering (kommissionen) som utses av ett kompisgäng. I mycket överkörda av anonyma ansiktslösa tjänstemän som inte kan ställas till ansvar. Påhejade av ett parlament som fyllts med inkompetenta politiker, utsedda av Partiet inte av väljarna, och som girigt roffat åt sig orealistiska förmåner. Vilket lett till att de tappat all kontakt med dem de var tänkta att företräda. Politiker som i många fall ser sig själva som skapelsens krona och tror att de vet bättre än någon annan hur människornas liv ska ordnas och därför aningslöst och klåfingrigt försöker styra allt ner till minsta detalj. Många verkar dessutom tro att deras uppgift är att försvara makteliten mot väljarna.
    Vi är på väg mot ett Europa som lyckats med den 'gleichschaltung' nazisterna på trettiotalet ville genomföra i Tyskland och med vapenmakt i resten av Europa. En likriktning med samma ävervakning och kontroll av medborgarna som i de värsta diktaturstaterna. Det är dit jag tycker Europa är på väg. med andra ord glider med rasande fart mot avgrunden.

    SvaraRadera