tisdag 4 oktober 2011

Integriteten får inte offras!

Varje gång du bokar en resa samlas en mängd uppgifter om dig in. Flygbolagen sparar dina uppgifter för sina kommersiella syften, men alla dessa data kan också komma till nytta också för andra aktörer. Många länder har därför börjat kräva ut flygbolagens register, för att använda i jakten på brottslingar och terrorister.

Det är dock inte okomplicerat att låta stater bygga upp enorma register med information som konsumenter och passagerare lämnar ut. Förutom de stora kostnaderna för detta - som naturligtvis till slut hamnar på biljettpriset och skattsedeln - är integritetsfrågan oerhört viktig och central.

EU behöver ett gemensamt system för flygpassagerardata. Vi kan inte låta staterna bygga var sitt system helt utan kontroll. Och det gemensamma systemet måste vara säkert, liberalt och integritetsfokuserat.

Läs gärna hela Olles artikel i UNT, genom att klicka här.

3 kommentarer:

 1. Titta nu är han ute och pratar mer kontroll mer övervakning. Du säger att EU behöver ett gemensamt system för övervakning. Varför det? Varför behöver man det? Kom inte med barnporr, knarksmuggling, penningtvätt eller fildelning som skäl. Det håller inte längre.
  Nej,ta iatället bort det system som redan idag. Kontrollen finns sedan 2006 http://www.statewatch.org/news/2006/oct/eu-usa-pnr-press-release.pdf så du är lite sent ute. I dagens system lagras insamlat data i USA och granskas av Homeland Security utan insyn av någon. Allt i deras War on terror.
  Att det lagras i USA beror på att de två dominerande flygbokningssystemen SABRE och AMADEUS körs på datorer i USA. Bokningsbolagen kan dessutom sälja insamlat data vidare till tredje part. Ska man bygga ett Europeiskt PNR system innebär det att då måste man även ändra resebolagens bokningsrutiner, ett helt enormt projekt.
  Databranschen har väl redan ett stort antal lobbyister igång som pressar på antar jag

  SvaraRadera
 2. Jag läste artikeln i UNT, och fann EUpolitikernas eviga mantra som motiverar all övervakning.
  Barnporr, terrorism, penningtvätt och grov gränsöverskridande brottslighet. Däremot saknade jag upphovsrättsbrott. Men det är väl bara ett enkelt förbiseende.

  Med 20 års erfarenhet från databranschen vet jag att det är omöjligt att garantera att data inte hamnar i orätta händer och så snart systemet är på plats kommer man att tillåta att det används till andra ändamål än ursprungligen avsett. Ditt prat om integritet är med andra ord bara snömos avsett för de icke insatta. Eller ve och fas du tror på vad du skriver.
  En sista fråga.
  Hur många grova brottslingar har etc. har man hittills hittat med det system som funnit i drift sedan 2006? Inte en enda en gissar jag.

  SvaraRadera
 3. Jag såg inte att du var med på gårdagens seminarium i Europaparlamentet om registrering av passageraruppgifter på flyget. (PNR)

  Det skulle inte skada med mer nyanserad och saklig tidningsartikel än din tidigare.

  Att ha starka åsikter men inget intresse av att lära mer om ämnet verkar inte seriöst,

  SvaraRadera