onsdag 21 september 2011

Bilder från Dawit Isaak-manifestationen 14 september i Strasbourg

Manifestationen ägde rum den 14 september i Europaparlamentet, Strasbourg. Det organiserades av Eva-Britt Svensson (V) och mig. Våra respektive partigrupper GUE och ALDE sponsrade.

Alla foton här nedan är tagna av Astrid Burhöi.

Europaparlamentets talman Jerzy Buzek och EU-kommissionär Cecilia Malmström var inbjudna som huvudtalare. Båda har engagerat sig personligen i Dawit Isaaks fall. Cecilia Malmström berättade bland annat om det nya initiativ hon tagit i kontakter med Catherine Ashton (EU:s "utrikesminister") så sent som samma dag.Uppslutningen var mycket god, de svenska Europaparlamentarikerna kom i stort sett mangrant men även många parlamentariker från andra länder deltog och visade sitt stöd. Här ovan skymtar bland andra Marita Ulvskog (S), som var en av dagens talare.Evenemangets förste talare, Jerzy Buzek, talade bland annat om den bristande pressfriheten i Centraleuropa innan murens fall, och om sina personliga erfarenheter. Han betonade också sitt eget engagemang för Dawit Isaaks sak och lovade att åka till Eritrea så snart han kan få tillfälle att resa in och träffa president Afewerki.Från Amnesty International kom Eritreaexperten Claire Beston som gav en bakgrund till händelserna när Dawit Isaak tillsammans med ytterligare tjugo oppositionspolitiker och journalister fängslades. Många av dessa har under tiden dött i fängelset.Ordföranden för det svenska stödnätverket "Free Dawit Isaak", Leif Öbrink, talade om sina kontakter med Dawit Isaak och hans familj, och om de rykten och små meddelanden som ibland når ut och som trots det mörka läget ändå ger honom en strimma hopp om att Dawit Isaak ännu lever.Louis Michel är numera Europaparlamentariker för den liberala gruppen, men i sitt anförande berättade han framför allt om vad som hänt under tiden han ännu var biståndskommissionär och senare när han skickades som särskild representant för Europaparlamentets talman för att överlämna ett brev med krav direkt till President Afewerki. Denne drog sig dock ur i sista stund och brevet fick lämnas till representanter längre ner i kedjan.Judith Sargentini, ordförande i Europaparlamentets informella grupp för Eritreafrågor, talade om Eritreas situation i stort och brotten mot de mänskliga rättigheterna i synnerhet. Ett problem hon tog upp var att Eritrea idag knappt tar emot något bistånd från EU och att påtryckningskanalerna den vägen tyvärr därför är begränsade.

Tack vare Reportrar utan gränser, svenska journalistförbundet och WAN-IFRA kunde vi sätta upp en liten utställning i parlamentet med information om Dawit Isaak. Teckningen ovan är gjord för WAN-IFRA av Michel Cambon, som vänligt nog lät oss visa upp den på bästa plats och tid mitt i Europaparlamentet. Nedan en av Reportrar utan gränsers affischer.


Några av talarna efter evenemanget. Längst till höger syns Bairbre De Brun, vänstern, som hoppade in och talade istället för Eva-Britt Svensson. Eva-Britt och hennes team var medorganisatörer till manifestationen, men av hälsoskäl kunde Eva-Britt tyvärr inte vara med när det hela ägde rum.Tack till alla som medverkade och gjorde detta till en kraftfull manifestation! Er närvaro betydde mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar