onsdag 21 september 2011

Låt EU-domstolen pröva Västsaharaavtalet!

Kollegan Andrew Duff, Europaparlamentariker för brittiska Liberaldemokraterna, har drivit igång ett intressant initiativ tillsammans med Raul Romeva i Rueda från De gröna. Jag själv är en av medundertecknarna.

Det handlar om att försöka få EU-domstolen att pröva EUs fiskeavtal med Marocko. Marocko ockuperar sedan 1975 Västsahara. Problemet med fiskeavtalet är att det tolkats som att gälla även det ockuperade Västsaharas fiskevatten. Resurser från omstridda territorier kan enligt folkrätten enbart utnyttjas om de kommer det berörda folket till godo. Vi vill nu att EU-domstolen prövar om så verkligen sker.

Om det visar sig att fiskeavtalet inte gynnar sahrawierna och Västsahara är avtalet i strid med EU:s fördrag och måste upphävas eller ändras så att Västsaharas fiskevatten tydligtvis inte ingår.

Läs för övrigt gärna den debattartikel jag med kollegor nyligen skrev om samma ämne. Se även den resolution som antogs i vintras på ELDRs kongress (Europeiska liberala och demokratiska partierna).

Detta blir en mycket intressant process, väl värd att följa. Jag fortsätter att lägga upp information om den här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar