måndag 21 februari 2011

Demonstrationer i Marocko

Under gårdagen demonstrerade invånarna i Marocko för ett öppnare samhälle. Ca 15 000 personer samlades i Rabat, där jag för tillfället befinner mig, för att under fredliga former kräva konstitutionella och politiska reformer, krafttag mot korruptionen i landet och för ett oberoende juridiskt system.

Demonstrationerna, som har fått benämningen 20 februari-protesterna, var mycket mindre omfattande än dem i Egypten tidigare i år och jag såg heller inga plakat med krav på kung Muhammad VI:s avgång. Marocko har på senare år blivit öppnare: mediefrihet och andra medborgerliga rättigheter har stärkts. Det finns lagliga oppositionspartier, även om inte alla partier har tillåtits verka och agera fritt. Men kungen har fortfarande oinskränkt makt och kraven på reformerna syftar därför till att göra Marocko till ett modernare och friare samhälle. Det är en positiv utveckling som vi på alla sätt bör stödja.

Idag ska jag besöka EU:s representation i Rabat. Därutöver ska jag träffa den brittiska ambassadören och två marockanska NGO:s för att diskutera gårdagens demonstration, deras syn på utvecklingen i landet samt hur vi kan stödja reformprocessen mot ett öppnare samhälle i Marocko. Vid samtliga möten kommer jag även att ta upp det kontroversiella fiskeavtalet mellan EU och Marocko, som berör fisk fångad utanför det ockuperade Västsahara. Frågan är högaktuell och i fredags skrev därför mina svenska kollegor i Europaparlamentet och jag tillsammans en debattartikel i DN där vi uppmuntrade regeringen till att säga nej till en förlängning av avtalet.

Läs mer om vad som händer i Marocko till exempel i DN.

1 kommentar:

  1. Klick på "Gilla" knappen för att updatera dina kunskaper om vad som händer i Marocko

    SvaraRadera