torsdag 17 februari 2011

Kommissionens svar om ungerska medielagen

I januari ställde Cecilia Wikström och jag en fråga till EU-kommissionen med anledning av den mycket problematiska nya medielagen.

Vi har nu fått ett svar från kommissionären Neelie Kroes, som också gav besked inför kammaren i Strasbourg igår kväll. Hennes preliminära analys visar att den ungerska medielagen "kan föranleda oro" vad gäller hur reglerna överensstämmer med EU-rätten - som klart slår fast yttrandefriheten som en grundläggande rättighet. I nästa steg kan kommissionen komma att driva rättsliga överträdelseförfaranden mot Ungern.

Ungern har också gett besked att man kommer att ändra lagen på flera punkter, dock inte om skapandet av det mycket kontroversiella medierådet. Detta måste följas upp, liksom möjligheterna för EU att granska medlemsstater som inte sköter sig vad gäller de rättigheter och friheter som EU:s alla medborgare ska vara garanterade.

Den liberala gruppen i ALDE har varit den drivande kraften i den här frågan. Beskeden i dagarna är en seger för den liberala rösten i EU!


Läs också EU Observer och Euraktiv om ungerska reaktioner på lagändringen.

2 kommentarer:

 1. Hur är det med rättigheter för icke EU-medborgare i Sverige. Här sätts sjuka människor i häkte veckovis utan att ha begått något brott. Var finns den store "liberalen och frihetskämpen" Olle Schmidt i denna fråga?

  kjell.lundqvist@operamail.com

  SvaraRadera
 2. Hej Kjell,
  Jag antar att du syftar på att asylsökande som fått avslag kan få sitta i häkte istället för i migrationsverkets vanliga förvar om det gjorts en bedömning att de kan utgöra en risk för sig själva eller andra. Som liberal tycker jag naturligtvis att man ska vara ytterst försiktig med att frihetsberöva människor, och det måste göras rättssäkert och med individens bästa i fokus. Samtidigt måste jag ju tro på att svenska myndigheter gör sitt jobb korrekt och inte använder tvångsmetoder fel eller i onödan. Just nu är jag Europaparlamentariker, så de här frågorna är inte direkt på mitt bord för tillfället. Ta gärna kontakt med mina kolleger i riksdagen (t.ex. Ulf Nilsson, http://ulf-nilsson.blogspot.com/) för att diskutera saken mer på djupet.
  Hälsningar,
  Olle

  SvaraRadera