onsdag 16 februari 2011

Nya problem i Ungern

I veckan fick vi veta att Ungerns polismyndighet dragit tillbaka tillståndet för årets Prideparad i Budapest. Pride-arrangörerna hade begärt tillstånd att marschera förbi parlamentet, vilket nu nekas dem.

Den nya konservativa regeringen i Ungern, under Orbáns parti Fidesz, har gått tydligt åt höger i en rad frågor. Fundamentala rättigheter och friheter har hotats. Under januari handlade debatten främst om mediefrihet och tryckfrihet. Tidigare har vi oroats över situationen för minoritetsgrupper, framför allt för den romska befolkningen. Nu kommer ett bakslag också vad gäller friheten och respekten för HBTQ-gruppen.

Detta är ytterst beklagligt. Jag hoppas att Ungerns myndigheter snabbt ska ta sitt förnuft tillfånga och ge Pride-festivalen nytt tillstånd att hålla paraden.

Här hemma i Sverige är HBTQ-frågorna inte lika känsliga (grattis förresten Birgitta Ohlsson, som fick pris på QX-galan häromdagen!) – men i våra grannländer framför allt i österled ser verkligheten annorlunda ut.

En EU-rapport nyligen slog fast att såväl hatbrottsrelaterat våld som diskriminering fortfarande förekommer i EU. Pridefestivaler slås ned eller förbjuds. I Litauen har en homofob lag röstats igenom, men ses just nu över efter påtryckningar bland annat från oss i Europaparlamentet. Det finns alltså mycket kvar att göra. EU är en nyckelaktör för att trycka på dessa medlemsländer att respektera alla människors lika värde och rättigheter.

Budapest ska veta att vi i övriga Europa håller ögonen på dem!

2 kommentarer:

 1. För några år sedan såg jag några bilder från första Pride paraden som anordnades i Budapest. Jag blev mycket upprörd eftersom det jag såg var inte det jag brukade se vid sådana parader i Stockholm. Det var inte de glada transvestiter och de fredliga homosexuella som tågade i Budapest utan brutala och i högsta grad provokativa individer. Sådant skulle inte tolereras här i Sverige heller. Folk i Ungern är mera religiösa än svenskarna. Och homosexualiteten var kriminaliserad under den långa socialistiska diktaturen. Att man visar upp sig och sin sexuella identitet är en sak, och att provocera med promiskuitet är en annan sak. Jag skulle inte kalla för mänskliga rättigheter när en man utklädd i präst utför sexuella gärningar med en annan utklädd man, med kors och Bibel i handen. Detta och liknande hemska bilder kan man se från Pride-paraden i Budapest. Och snälla, sluta smutskasta mitt hemland.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Även provokationer skyddas av yttrandefriheten, så länge de inte utgör hets mot folkgrupp, kränkande personangrepp eller liknande. Att homosexualitet varit kriminaliserat i både Ungern och Sverige är tack och lov historia, men det är just med bakgrund av den historian som medborgarrättsrörelser som Pride-paraden spelar en så viktig roll. I ett samhälle där man på grund av sin kärlek och sexualitet drabbats av systematisk diskriminering och till och med ansetts kriminell, handlar en Pride-parad inte bara om att visa upp ”glada transvestiter” – det har en verklig och mycket allvarlig innebörd, mer än bara en färgsprakande fest. Låt dig inte provoceras, gläds istället med dem som äntligen får gå i denna manifestation, även med dem som kanske tar sig provocerande uttryck!

  Slutligen, Ungern är ett fantastiskt land. Min svåger kommer från Ungern. Men en del av det som nu händer under den nya regeringen går stick i stäv med de värderingar om öppenhet, tolerans, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter som vi i Europa valt att ta som norm och skrivit under på i form av rättighetsstadgan. Då kan vi grannar inte stå tysta, vi måste stå på ungrarnas, EU-medborgarnas sida, och värna de rättigheter som Ungern ju faktiskt ganska nyligen kämpat för.

  Läs också min krönika i GP om Ungerns EU-ordförandeskap och yttrandefriheten.

  Vänliga hälsningar,
  Olle

  SvaraRadera