fredag 13 september 2013

Euron bör betraktas som en framgång

På söndag är det 10 år sedan Sverige röstade nej till euron i folkomröstningen. Sedan dess har Europa gått igenom en mycket djup finansiell och ekonomisk kris. Ändå har många länder anslutit till euron och fler vill in. Det visar på eurons styrka.

Idag skriver jag på Kvällsposten debatt att det är dags att blicka framåt. Bristerna i eurons ekonomiska regelverk håller på att rättas till och på sikt bör vi därför hålla en ny folkomröstning.

I eurofrågan förväntar jag mig mindre nationalism och mer ledarskap. Jag står upp för att Sverige på sikt behöver euron.

3 kommentarer:

  1. Vi tror också fortfarande på EUR som Europas valuta, dock måste mycket göras för att säkra kontrollfunktionerna så att vi inte återigen behöver uppleva en Grekisk eller Irländsk härdsmälta.
    Irland är för övrigt ett intressant ämne, lågskatteland med skum arbetslagstiftning dit företag som inte önskar att deltaga i att betala samhällets kostnader. Företag som Norwegian, Ryanair etc. och detta samtidigt som men får stöd från EU för att överleva!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Milton Friedman menade att Europa var i större behov av ett gemensamt språk än en gemensam valuta. Men det förslaget kanske inte är populärt hos Oversettingsbyrå/the Translator.

      Radera