onsdag 13 februari 2013

EU stärker Sveriges utrikespolitik

Nu på morgonen presenterade Carl Bildt regeringens utrikesdeklaration. Utrikesdeklarationen är dels regeringens årliga avrapportering av Sveriges roll i världen, dels en presentation av det kommande årets mål och prioriteringar inom utrikes-, bistånds-, handels- och säkerhetspolitiken. Här kan du läsa hela deklarationen.

Flera viktiga ämnen togs upp, men särskild vikt lades vid EU:s roll för utrikespolitik. EU:s nya utrikestjänst EEAS kom till i och med Lissabonfördraget år 2009, och under ledning av den EU:s högsta utrikeschef Catherine Ashton är arbete i full gång. Utrikestjänstens viktigaste roll är att samordna de olika politiska intressen som samsas inom utrikespolitik. Världen krymper, och genom EU får Sverige en större roll i den globala utrikes- och biståndspolitiken. Det var glädjande att Carl Bildt påminde den kritiska oppositionen om att EU är central för att idag driva utrikespolitik. Att samarbeta och samordna med våra kolleger i EU är inte en förlust. Det är en styrka. Ensam är inte stark, ensam är ensam!

Carl Bildt talade också om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Att Dawit Isaak nämndes är en viktig markering från regeringens sida. Under alla de år jag engagerat mig för Dawit Isaaks frigivning har jag fått frågan varför Sverige inte gör mer. Eritreas president Isaias Afewerki är en sjuk och förvirrad person som dragit ett land och dess befolkning i fördärvet. Att resonera med honom är inte lätt. Jag tror vi tillsammans med EU måste hitta samarbetsformer med Afrikanska unionen.

Det nya Afrika som reser sig tar ansvar för vad som händer på kontinenten. Eritrea destabiliserar hela regionen och grannarna tappar tålamodet. Goda kontakter med afrikanska kolleger kommer att vara avgörande.

1 kommentar:

  1. Svensk, född i Ungern 194713 februari 2013 kl. 03:14

    Hej! I dagens utrikespolitiska debatt återupprepade folkpartiets talesman den nyliberala propagandan mot Ungern med förtal som antisemitism o.s.v. Denna nyliberal kampanj mot Ungern har pågått sedan den nya ungerska regeringen tillträtt för några år sedan. Förvisso är Ungerns nuvarande närmast kristdemokratiska regering skeptisk mot många av nyliberalerna och djungelkapitalisterna omhuldade teser och tror på att nytänkande behövs för att samhällsutvecklingen och den ekonomiska utvecklingen ska bli hållbar. Men med vad rätt förtalar folkpartiet i Sverige Ungern och därmed förolämpar ungrarna. Ungerns regering har stort folkligt stöd. Vill man kan man även förtala Sverige genom likasinnade vinklade illasinnade påståenden. Dessutom urholkas begrepp som antisemitism genom folkpartiets agerande. Som statligt anställd i nästan 40 år vid svensk myndighet har jag med egna ögon sett hur man vid tjänsteansökningar har börjat med att gallra ut alla utländsk klingande namn, samt klart diskriminerat folk med utländsk bakgrund vid löneförhöjningar och tjänstetillsättningar. Sopa framför egen dörr innan mobbningskampanjer genomförs mot Ungern!

    SvaraRadera