måndag 2 november 2009

Liberala Internationalen


LI:s årliga kongress i Kairo i Egypten som ägde rum i slutet av förra veckan skall givetvis ses som ett brobyggande för liberalismen till Arabvärlden. En skrift om liberala grunddokument på arabiska presenterades för att ytterligare markera detta faktum.

Om den samlade Världsliberalismens möte i Kairo ådrog sig någon större uppmärksamhet i regionen har jag svårt att avgöra.
Jag försökte läsa de engelskspråkiga kairotidningarna och bläddra igenom några egyptiska utgåvor på arabiska, men kunde inte hitta något.

Utbildning
Kongressen hade som tema "Utbildning i det 21:a århundradet".En av huvudtalarna var Zimbabwes utbildningsminister, David Coltart, en imponerande person med nära relationer till Birgitta Ohlsson.

Bra seminarier
Flera intressanta och spännande seminarier kunde man delta i, bland annat om religion och utbildning både med arabiska, och bosniska erfarenheter. Från fp:s sida deltog Bírgitta Ohlsson om förtrycket på Kuba och Ingemund Hägg om Akademiens frihet. Också Alexander Bard medverkade i ett seminarium om den nya tekniken och utbildning.

Ny ordförande
LI avtackade den avgående ordförande Lord Alderdice och valde min kollega i EP, Hans van Baalen, till ny ordförande. Den nyvalde ordföranden höll ett bra och principfast anförande, där han bland annat kritiserade både Rysslands odemokratiska utveckling med det senaste valet i åtanke och Arabvärldens brist på demokrati och grundläggande demokratiska rättigheter.

Starkt anförande
LI:s "Frihetspris" har delats ut i 25 år, vilket högtidlighölls. Kongressens starkaste anförande hölls av den tidigare pristagaren Sam Rainsy från Kambodja, där han bedriver en hård kamp för demokrati och frihet.

Diskussion om det egyptiska värdpartiet DFP
Som jag skrev om inför kongressen var en viktig fråga att välja in kongressens värdparti, DFP, som fullvärdig medlem i LI.
I några veckor har det internt inom LI pågått en intensiv diskussion om DFP (Democratic Front Party) och att det inom partiet finns anti-semitiska åsikter. Det är i första hand dess vice ordförande som har varit i blickfånget, Sakine Fouad, som är kolumnist i en Kairo-tidning.
I Sverige har det funnits en artikel om detta i Expo, men en likartad artikel förekom någon dag före kongressen i Kairo också i The Wall Street Journal. En mycket känslig fråga!

Fp ville vänta - lade ner rösterna
Vid det inledande styrelsemötet i Alexandria tog Birgitta Ohlsson och jag upp frågan och krävde klargöranden och svar. Då blev vi inte så mycket klokare utan avgörandet sköts till kongressen i sin helhet, där både partiledaren och Sakine Fouad skulle delta.
Vi fick då en genomgripande belysning, där Sakine Fouad fick tillfälle att förklara sig på kongressen.
Från fp.s sida var vi inte nöjda med svaren, som gav utrymme för tolkningar i dubbel bemärkelse, eftersom hon varierade mellan arabiska och engelska.

Birgitta Ohlsson och jag föreslog därför att beslutet borde skjutas upp ett år efter ytterligare granskning. Så blev det inte.

När sedan omröstningen om medlemskap genomfördes var det bara vi och Radikale Venstre från Danmark som lade ner våra röster. Alltså inte centern, vilket förvånar mig en smula. Fredrik Federley motiverade centerns stöd med att man fått godtagbara svar.
Nu får vi verkligen hoppas att det var ett riktigt beslut att ta in DFP. För självfallet behöver alla moderata och liberala krafter i arabvärlden allt vårt understöd.
Särskilt känsligt är det ju för tyska FDP, vars delegationsledare jag hade flera samtal med. Den nye utrikesministern Westerwelle har ju redan kritiserats för sina på den tiden nära relationer med framlidne fdp-ministern Möllemann, som ju var kritiserad att bära anti-semitiska uppfattningar.

Ingemund Hägg Liberal Patron
Det finaste man kan bli i LI är att utnämnas till Patron för de liberala idéerna. Detta blev i Kairo vår egen Ingemund Hägg, professor från Uppsala. Han började verka inom LI för drygt 40 år sedan. Stolta och glada blev vi i fp-delegationen.
Andra som haft och har denna finna titel är Ralf Dahrendorff och David Steel.
En varm gratulation till Ingemund!

2 kommentarer:

 1. Hörde av mina engelska vänner i Lib Dem att ni verkade vilja korsfästa vice ordföranden i DFP och stänga hela partiet ute på grund av hennes åsikter som hon dessutom tog avstånd ifrån. De var rätt irriterade på er.

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Det är möjligt att de var/är irriterade, men jag är förvånad över att de var nöjda med svaren. Hon tog enligt min mening inte tillbaka sina påståenden och svarade mycket svävande. Jag föreslår att Du - varför är Du anonym förresten(?) - går in googlar hennes artiklar och uttalanden.

  Hälsn,

  Olle Schmidt

  SvaraRadera