söndag 15 november 2009

Kan Klimatmötet i Köpenhamn räddas?

Många har siat om utgången inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Det verkar som om flera just nu är överens om att det blir en tvåstegslösning. Bindande avtal är svåra att få fram så länge USA och Kina tövar.
President Obama har sina problem med kongressen, och Kina tillsammans med övriga utvecklingsekonomier (främst Indien och Brasilien) anser att de måste få chansen att komma i kapp Västvärlden.

Jag tror nog att USA är berett att ta sitt ansvar. Mycket har hänt i klimatmedvetandet runt om i USA. Men presidenten kan inte ha hur många strider som helst samtidigt. Nu måste han få sjukvårdsreformen på plats, samtidigt som det finansiella systemet i grunden kräver förändring.

Den danske statsministerns brandkårsutryckning till Singapore under söndagen verkar ha givit resultat, och en kompromiss är på väg.

Detta räddar ansiktet på många.
Men framförallt ges de livsavgöranden klimatbesluten en verklig chans att överleva den tuffa slutrundan i det globala beslutsmaskineriet.

Det viktiga är att bidande åtaganden görs globalt - av alla!

1 kommentar:

  1. Jag undrar om det inte vore vettigare att fråga sig om klimatmötet i Köpenhamn är värt att räddas. Med den klimathysteri man lyckats driva fram genom att påstå att koldioxidutsläpp är orsak till en icke verifierad global och alla andra variationer i klimatet ett stort spektakel. Är vintern kall global uppvärmning, är den varm global uppvärmning, regnar det mycket global uppvärmning, regnar det lite global uppvärmning. Man kan undra i vems intresse det är att man lyckats vända bort från de verkliga problemet. Överbefolkningen.
    Det finns helt enkelt för många människor på jorden, och det blir bara fler och fler. Överbefolkningen leder till kalhuggna regnskogar, som leder till översvämmningar, erosion och ökenspridning. Ordna en stor FN konferens om hur man ska minska överbefolkningen istället då kanske man kan komma åt roten till miljöförstöringen.

    Så en helt annan sak som irriterar mig är att engelska sjukan med särskrivn ingar och versaler i vart och vartannat ord sprider sig. Klimatmötet är inget egennamn, och det är bara egennamn som skrivs med versaler inne i en mening.

    SvaraRadera