Så var det klart! De arton svenska EP-ledamöterna är utsedda med en option på två till om irländarna röstar rätt.
De sista personkryssen är räknade och precis som 1999 blev Marit Paulsen den stora kryssdrottningen. Hon har en enastående förmåga att inge förtroende. De som tvivlade på hennes kapacitet har bara att ge en oförbehållsam eloge åt "Tanten från Malung".
Hon lyckas att få de svårflirtade svenskarna att gilla EU.
Själv gick det riktigt hyggligt, och jag kände under hela valrörelsen en positiv underton. Det var en helt annan sinnesstämning i vårt land denna vår jämfört med våren 2004, då ett knappt år efter euro-misslyckandet.
Det är därför ingen tillfällighet att det går riktigt illa för gnällspiks-partierna, vänstern och junilistan.
Det är heller ingen sinkadus att det går bra för de partier som har ett tydligt budskap och som inte ägnar för mycket tid åt inrikespolitik. Folkpartiet såklart, men också miljöpartiet med sin nyvunna EU-vänlighet.
Här har moderaterna och socialdemokraterna en del att fundera över. Nog fanns det en nationell ton - om än i varierande grad - i båda partiernas valplattform.
Den stora sensationen är givetvis piratpartiet. Man kan se deras framgång på olika sätt. Valet känns inte så viktigt, därför lägger vi vår röst på ett enfrågeparti. Men man kan också se piratpartiets framgång, som en rejäl smocka mot övriga partiers oförståelse (ointresse) över vad som händer inom de nya sociala medierna. Om integritet, om rättssäkerhet, om yttrandefrihet, om tillgänglighet.
Jag tror att det handlar om det sistnämnda.
Upphovsrätt, nedladdning och rättssäkerhet var återkommande teman i valdebatten. Att Telekompaketet föll den sista sessionen i Strasbourg före valet gav extra vind i valrörelsen. Det visade att EU-parlamentet sysslar med viktiga frågor, har makt och att det har betydelse vem som sitter där.
I övrigt har debatten har till stor del dominerats av klimatet och finanskrisen. Frågor som nu diskuteras i varje hem, påverkar oss alla och kräver gränsöverskridande lösningar. Det gav oss en möjlighet att tal om eurons styrka, något som helt klart gick hem.
Klimat och miljöproblem var länge nationella frågor i Sverige. Visst fanns Kyotoprotokollet och andra internationella initiativ, men det tog lång tid att få klimatet högst upp på agendan inom EU. I och med att Klimatpaketet röstades i igenom i parlamentet i vintras visar att EU är att räkna med när det kommer till ambitiöst klimatarbete.
Finanskrisen är även den global och gränsöverskridande på ett sätt som 90-talskrisen inte var. Krisen under 90-talet var till mångt och mycket en svensk egen producerad kris medan nuvarande finanskris till stor del är importerad. Svaren på finanskrisen är därför inte nationella utan problemen måste lösas på ett europeiskt och globalt plan.
Dessa två frågor tror jag var starkt bidragande till att EU-debatten höjdes ett snäpp denna gång, och att valdeltagandet faktiskt steg med nästan sju procent. Här har också piratpartiet sin del, som fick så många ungdomar att rösta.
Det har också bidragit till att denna valrörelse, min nittonde i ordningen, var både längre och intensivare än 2004. Att de viktigaste frågorna för väljarna var riktiga europafrågor och att media skärpte sitt intresse mot slutet har gjort debatten bättre och valrörelsen roligare än tidigare. Har Sverige och svenskarna kanske blivit "EU-mogna"?
Jag vill återigen passa på att tacka alla er som stött och hjälpt mig under denna kampanj. Alla ni som ställt upp och skjutsa, arrangera möten, dela ut material och stå i valstugorna. Vädrets makter har inte alla gånger varit på vår sida men ni kämpat på i ur och skur! Utan er hade vi aldrig nåt detta fantastiska resultat! Ett särskilt tack går också till Fp Skåne som vart med mig hela vägen.
Arbetet i Parlamentet kommer nu på intet sett återgå till det normala. Redan om två veckor samlas partigrupperna för att förhandla poster och positioner inför kommande mandatperiod. En ny kommission ska tillsättas och frågan om Lissabonfördraget vara eller inte vara ska lösas. Klimat och finanskrisen kommer att fortsätta vara unionens huvudprioriteringar men andra stora frågor som t.ex. utvidgningen måste hanteras och Telekompaketet redan i höst! Genom den franska författningsdomstolens nej till Sarkozys fildelningslag väntar en het höst för Åsa Torstensson i Bryssel.
Själv tänker jag fortsätta bekämpa nyprotektionismen i Europa i skuggan av finanskrisen, arbeta för att EU får en gemensam och human asyl- och migrationspolitik och driva på för att få tillstånd en gemensam och fossilfri europeisk energimarknad, utan beroende av smutsig rysk gas!
Allt gott
//Olle
Tack själv Olle... det var ett nöje att få vara med och hjälpa dig...
SvaraRaderabetr din kommentar om (pp), instämmer med dig om att "det handlar om det sistnämnda".
SvaraRaderaNu får du bara se till att du får med dig de andra i din lilla grupp också, till 100%. Samt att ni lyckas få med (pp) i Alde.
Grattis!
SvaraRaderaHåller också med Lars-Erick.
mvh/Peter Adler
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag är ingen fildelande tonåring och blir väldigt störd på alla politiker som tycks tro att det är bara de som stöder Piratpartiet. Jag har röstat på folkpartiet i samtliga val under de sista 20 åren. Men i årets EU-val blev det Piratpartiet.
SvaraRaderaSå kommer det att bli även i riksdagsvalet om inte gammelpartierna visar genom konkreta handlingar visar att deras yrvakna gagg om integritet och datalagring är allvarligt menad.
Att påstå att de som röstar på PP är idioter som inte begriper visar bara ett enormt förakt för väljarna.
Tyvärr har väl EU parlamentet hittills i stor omfattning ägnat sig åt att ta tillvara företagens intressen och ledamöterna verkar ha glömt att de representerar väljarna.Det har blivit staten och företagen mot medborgarna. Politiker måste komma tillbaka till ett läge där de inser att man röstar på någon som lyssnar istället för att försöka "förankra" den politik som partiet beslutat. I när det gäller Internet måste FP hitta tillbaka till sitt liberala ursprung. Minska statens makt till förmån för medborgarna.