måndag 8 april 2013

EU måste få slut på våldet i Syrien

Läget i Syrien blir allt värre och i gårdagens SVT Agenda kunde vi se tolvåriga pojkar arbeta på sjukhus i Aleppo med lemlästade människor. Sjukhus och vårdpersonal utgör måltavlor i kriget och många läkare har flytt, precis som andra i befolkningen. Utan hjälp utifrån är det svårt att hålla sjukhusen igång när det är så ont om personal.

Men inget barn ska behöva utsättas för något sådant, och att de själva söker sig till sjukhusen för att hjälpa till visar på en hel befolkning som gör allt för att bryta den hopplösa och paralyserande vardagen som kriget innebär.

Efter mer än två år av inbördeskrig i Syrien ser vi fortfarande inte ett slut på fasorna. Våldet i landet har krävt fler än 70 000 människoliv, hundratusentals människor har tvingats fly från sina hem och mer än 1,5 miljoner människor behöver humanitär hjälp. När EU:s utrikesministrar träffades i Dublin ville Frankrike och Storbritannien lyfta vapenembargot för att kunna beväpna oppositionen, men fick inte gehör. Jag anser att det är olyckligt att Sverige var ett av de länder som blockerade beslutet.

Omvärldens passivitet är inte acceptabel. Arabförbundet och FN har inte agerat. Inte heller NATO har ingripit. EU måste därför göra det enda rätta, nämligen att ge Syriens opposition militärt stöd. Befolkningen måste ges möjligheten att försvara sig mot landets våldsamme diktator Bashar al-Assad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar