måndag 15 april 2013

Besök i flyktingläger

Under helgens konferens i Beirut med Liberala Internationalen fick jag även möjlighet att i praktiken se de konsekvenser kriget i Syrien har för landet själv, dess befolkningen och alla grannländer.


Sveriges ambassadör i Libanon Niklas Kebbon berättade om det politiska läget i Libanon, Syrienfrågan och om regionen i övrigt. Vi fick även information om FN:s flyktingorgan UNHCR och FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, som bland annat har ansvar för Beiruts största flyktingläger för palestinier. Shatila har funnits sedan 1949 och är idag mer eller mindre en permanent stadsdel för 20 000 människor.

Bilden är från lägret vid syriska gänsen. De flesta flyktingar bor i tält av plast eller tyg, inget som kan skydda dem mot vädrets makter.


Tillsammans med Gulan Avci, riksdagsledamot och Frida Johansson Metso, ledamot av Folkpartiets partistyrelse, fick jag efter lite övertalning besöka lägret Shatila. Efter detta fortsatta jag mot den syriska gränsen för att besöka ett läger för den strida strömmen av syriska flyktingar. Dagen var varm och under sommaren kan det bli 40 grader i solen. Dessa människor har bara plasttält att skydda sig med. Jag blev klart tagen av besöket.

Detta är en förfärande humanitär katastrof som världen tycks stå handfallen inför. Den 1 juni 2013 räknar FN med att över 1 miljon syrier kommer ha flytt sitt hemland. Libanon har redan registrerat 273 000 flyktingar från Syrien, 140 000 väntar på registrering och över 40 000 personer flyr Syrien varje dag.

Ett litet land som Libanon har inte möjlighet att förse så många flyktingar med mat och tak över huvudet. Stora flyktingströmmar har dessutom en destabiliserande roll för ett redan instabilt land som Libanon.
Att inte Libanon vill ha flyktingläger beror just på palestinska läger som Shatila som blivit permanenta stadsdelar.

Varken FN eller NATO har agerat för att stoppa Syriens diktator Bashar al-Assad från att mörda sin egen befolkning, och situationen blir allt mer desperat. Syriska befolkningen ska inte behöva fly sina hem och sitt land och EU har ett ansvar att sätta stopp för detta. Jag anser att vapenembargot måste lyftas så snart som möjligt.

1 kommentar:

  1. Där har du samma åsikt som extrema muslimska rörelser och länder.

    SvaraRadera