måndag 15 april 2013

Brev om att garantera sahrawiernas mänskliga rättigheter i Västsahara

Man skulle kunna säga att Västsahara är ett omstritt territorium. Med andra ord skulle man också kunna säga att landet ockuperas av Marocko. Naturresurser såsom fisken hör enligt folkrätten till landets ursprungliga befolkning, Sahrawierna. EU planerar just nu ett nytt fiskeavtal med Marocko och trots protester verkar det inte som om vattnet utanför Västsahara kommer att utgöra ett undantag.

FN har en särskild styrka, MINURSO, på plats för att övervaka att vapenvilan mellan Marocko ochVästsaharas opposition, samt den praktiska organisationen av en folkomröstning om självständighet. Sedan slutet av 1990-talet ligger folkomröstningen på is, men MINURSO försätter övervaka vapenvilan. Situationen för sahrawierna blir allt mer pressad och många oppositionsledare sitter i fängelse.

Tillsammans med flera Europaparlamentariker, riksdagsledamöter och organisationer från Danmark, Sverige, Finland och Norge har jag skrivit under ett brev där FN:s generalsekreterare uppmanas att garantera sahrawiernas mänskliga rättigheter och att den lovade folkomröstningen genomförs. Här kan du läsa brevet i sin helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar