fredag 20 maj 2011

Lukashenka - vi ser dig!

Igår, den 19 maj samlades människor på Sergels torg i Stockholm, liksom på andra platser runt om i Europa, för att visa vårt stöd för det vitryska folket. Den 19e är ett symbolladdat datum: den 19 december förra året hölls ett bortfuskat presidentval i Belarus. Fredliga demonstrationer hölls i Minsk - som slogs ner med Lukashenko-regimens järnnäve. Sedan dess har våldet och förtrycket i Belarus trappats upp. I dagarna faller domar mot oppositionella presidentkandidater och demokratiaktivister. Politiska fångar - bara ett stenkast från oss i Stockholm och Bryssel. Det är en skam.


Jag talade igår på Sergels torg tillsammans med bland andra riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani (c), Caroline Szyber (kd) och Valter Mutt (mp). Även representanter för Silc, Amnesty, Info Belarus och Östgruppen tog ordet inför människorna på torget, liksom en modig ung vitrysk kvinna som tackade omvärlden för att vi inte låter Lukashenko-regimens brutalitet gå osedd och obemärkt förbi.


I dagarna har det bland annat blivit tydligt hur den vitryska propagandamaskinen utnyttjar kultur- och sportevenemang för att bygga dimridåer kring vad som händer i säkerhetspolisens fängelser. "I love Belarus" sjöngs det i Schlagerfestivalen, och Minsk ska få stå värd för ishockey-VM 2014. Det senare har vi i Europaparlamentet uppmanat till att bojkotta om inte de politiska fångarna släpps.

Vissa säger att sporten och politiken inte hör ihop - pyttsan! Det är klart att vi alla måste dra åt samma håll. Om detta skrev jag och kollegorna Peter Stastny och Hans Backman nyligen i Göteborgsposten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar