fredag 19 mars 2010

Vi kan inte reglera bort krisen!


Idag anordnade jag och Carl B Hamilton en pressträff för att diskutera finanskrisen i ljuset av de direktiv för regleringar av finansmarknaden som diskuteras i Europaparlamentet och utvecklingen i Grekland.

Tyvärr finns det i EP:s ekonomiska utskott en väldigt stor tilltro till att man kan reglera allt i detalj och att alla problem på finansmarknaden kan lösas genom ytterligare och hårdare regler. Ofta får jag en känsla av att det bara handlar om att hitta någon att straffa. Det vi måste försöka göra är att hålla emot och se till att varje system är konsekvensutrett. Att i kristider överreglera i panik är inte lösningen. Jag är övertygad om att vi, tyvärr, inte kan reglera bort krisen.

Att diskutera krisen i Grekland känns extra angeläget efter gårdagens hearing i Europaparlamentet med greklands statsminister George Papandreou. Som svar på min fråga om eurons roll under krisen sa Papandreou att euron har varit till stor hjälp för Grekland under krisen och att landets situation skulle ha varit ännu värre om de stått utanför euro samarbetet.

I Sverige tror vi ofta att det som hänt i Grekland inte berör oss och att vi klarar oss utanför euron. Men det var inte euron som stjälpte Grekland. Fusk och dåligt skötta finanser ska självklart inte uppmuntras men vi kan samtidigt inte sätta oss på vår kant. Jag är en sann Europa vän och jag anser därför att vi alla har ett ansvar för varandra. Greklands sak är vår!

2 kommentarer:

  1. Märkligt. Enligt Ambrose Evans-Pritchard och Bruno Waterfield i Daily Telegraph så sade Papandreou så här:

    “Greece, unlike Hungary does not have a free currency. We have the worst of the IMF and none of the advantages of the eurozone. This is where Europe must come in and provide what the IMF can offer. Or Greece will have to go to the IMF, we hope that will not be necessary.”

    Evans-Pritchard fortsatte: "So Hungary has a “free currency” and is therefore better off? I am shocked, shocked, that he could say such a thing."

    Det är inte utan att man håller med den gode Evans-Pritchard. Möjligen tog Papandreou chansen att mildra sitt uttalande om euron när han svarade på Schmidts fråga. Det brukar ju inte höra till god ton att remittenten förolämpar sina blivande trassenter genom att attackera deras käraste trossatser - hur felaktiga de än må vara.

    SvaraRadera
  2. Kommentar?

    German hostility to Greek aid hardens

    40% av tyskarna anser att de hade haft det bättre utan euron. 30% anser att de hade haft det sämre utan euron.

    Intressant, eller hur?

    SvaraRadera