söndag 7 mars 2010

Korruption och sopor i sköna Neapel

Under ett besök i Neapel i veckan med våra italienska vänner från Italia dei Valori som värdar fick jag en inblick hur politik, korruption, kriminalitet och EU-pengar tyvärr kan sammanstråla.

Vi känner till ”sopberget” i Neapel och Camorrans inblandning. Under ledning av en av Italiens få kraftfulla oppositionspolitiker – Antonio Di Pietro – fick vi inblick hur ansvarslösa politiker bryter mot gällande miljöregler och fuskar med EU-medel på ett skamligt sätt. Landområden vid ljuvt vackra Neapelbukten fylls ut med miljöfarligt avfall.

I slutet av mars har Italien regionalval och Italia dei Valori hoppas kunna visa att det finns en anständig opposition mot Berlusconi. Under mandatperioden 1999-2004 var jag kollega i EP med Antonio Di Pietro, en modig och principfast person.

Mani Pulite

Han var en av de ledande åklagarna i Milano som vågade avslöja korrupta politiker och deras anknytning till den organiserade brottsligheten i Italien. Aktionen kallades ”De rena händerna – Mani Pulite”. På många sätt en imponerande person.

En fräck datafigur föredrar Obama framför Berlusconi
På Neapels nya Science-museum beläget vid bukten på ett tidigare industriområde finns en liten talande datafigur, som alla kan växla några ord med. Hans svenska var inte så bra, men Ibrahimovic kände han till.

Nämnde man president Obama blev han glad och ropade Obama, Obama och blev mörk i hyn. Hörde han namnet Berlusconi såg han ut som en citron och började sucka uppgivet. Den italienske premiärministern verkar ju styra det mesta i Italien, men denna lilla fräcka datafigur har tydligen undgått honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar