På tisdag röstar vi om den nya kommissionen. Det hela sker med några veckors försening beroende på den bulgariska kandidatens misslyckande.
Denna gång gick det bättre för Bulgariens nya kandidat och spontana applåder lär ha förekommit under utfrågningen av Kristalina Georgieva med erfarenhet från Världsbanken.
Äntligen kan arbetet börja och kommissionen börja fungera fullt ut.
Och så kan Cecilia Malmström börja sitt viktiga värv.
Ny EU-minister
Vi har fått en ny EU-minister denna vecka. Det blev Birgitta Ohlsson, tippad av många, men ändå kanske en överraskning för somliga.
Jag är övertygad om att Birgitta kommer att göra ett mycket bra arbete, och om någon skall lyckas att få denna ministerstol ut ur mediaskugga detta valår och efter ordförandeskapet, så är det hon.
Politik handlar ju i hög grad att komma ut och vara synlig i media och här är hon fenomenal.
På senare tid har jag jobbat mer med Birgitta än tidigare. Det har rört sig om Afrika, Zimbabwe och Liberala Internationalen. Också i dessa sammanhang – mer interna - har jag imponerats av hennes engagemang och heta vilja.
Positiva rockader
Karin Pilsäter
Personförändringarna har givit en hel del annat positivt.
Jan Björklund får en ny statssekretare i Karin Pilsäter. Ett utmärkt val av utbildningsministern att få den kloka Karin vid sin sida, som ju nu gör sina sista månader i den aktiva politiken, i varje fall för den här gången. Vi har stor anledning att tacka Karin för hennes hängivna och uppoffrande arbete under många år. Småföretagen har en särskild vän i Karin. Likaså hade inte jämställdhetsarbetet varit vad det är inom folkpartiet om inte Karin Pilsäter ständigt och jämt med kraft argumenterat för att vi måste flytta fram positionerna.
Carl B Hamilton
Ordförandeskapet i näringsutskottet tas över av Carl B Hamilton, en av folkpartiets mest kompetenta politiker alla kategorier.
När jag får hans mail och ”Blandningar” på alla dygnets timmar, minns jag Anne Wibble och hennes outtröttliga kamp för att få oss andra fåkunniga förstå hur ekonomins samband hänger ihop. Att för mig jämföra Carl B med Anne är den finaste komplimang jag kan ge.
Anne Wibble har jag saknat från den stund hon lämnade oss.
Kunskap, pedagogik och tålamod präglade henne!
Sammalunda med Carl B!
Bra för riksdagsgruppen är också att Nina Lundström och Gulan Avci kommer tillbaka där de hör hemma. På Helgeandsholmen.
För oss i Skåne är det glädjande att Tina Acketoft får ytterligare ansvar, nu inom utbildningsområdet.
Tina är en ambitiös, lojal och mycket duktig politiker, som har stor förmåga att entusiasmera.
Jag vet för jag har varit med!
Jag skulle gärna vilja veta hur du ser på detta? Dvs den nya "Telubaffären", övervakningsexport till diktaturens Libyen.
SvaraRaderahttp://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/sverige-pa-utforsplanet.html
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/libyen-ewa-bjorling-och-telub.html
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/hjalpa-libyen-eller-hjalpa-och-skydda.html
Ska vare sig Sverige eller EU hjälpa diktaturer?
Hej,
SvaraRaderaTack för Din fråga och beklagar att svaret dröjt något.!
Jag ser allvarligt på detta. Vi ska inte sälja teknik eller vapen till diktaturer. För Folkpartiet är demokrati och mänskliga rättigheter vägledande i utrikespolitiken och det gäller även handelspolitiken.
Vad gäller migrationspolitiken måste EU ha mer humana asyl- och flyktingregler.
Vi behöver samma regler för asyl och krav på en rättssäker asylprocess och flyktingmottagning ska gälla i alla EU-länder. Genèvekonventionen är anpassad till efterkrigstiden, därför bör den gemensamma flyktingdefinitionen breddas för att säkra rättigheterna för nutidens flyktingar.
Vår nya kommissionär Cecilia Malmström är ansvarig för dessa frågor i kommissionen och när hon fick frågan under utfrågningen i parlamentet på hur hon ser på att samarbeta med en diktaturstat som Libyen, svarade hon att Libyen är en viktig granne till EU då det är ett transitland för många flyktingar.
Och att det därför är nödvändigt att föra samtal med Libyen som ju inte är en demokrati, även om det "inte är lätt". Hon sa också att EU ska skydda flyktingar mot att återsändas till en stat där de riskerar förföljelse, ett s.k. politiskt verkställighetshinder.