tisdag 16 februari 2010

Greklands problem kan inte skyllas på euron

Idag skriver Carl B Hamilton och jag replik på Stefan de Vylders artikel i SvD där han kritiserar euron och undviker alternativet för Europa. Grekland har fuskat men frågan är varför det skulle gynna Sverige, Grekland eller EU, att vi sitter kvar på läktaren och observerar andras ansträngningar att reda ut problemen, istället för att själva delta?

1 kommentar:

 1. EMU krisen visar med all tydlighet varför Sverige absolut aldrig skall gå med.

  Det är i praktiken helt omöjligt att få 16 olika länder med helt olika ekonomier och finanspolitik att ha samma penningpolitik. Nästan inget land följer reglerna med max 3% budgetunderskott och 60% statsskuld.

  Det är svårt nog för ett land, en demokrati, en ekonomi, en finanspolitik, en penningpolitik och en valuta att föra en framgångsrik politik. Hur skall då 16 olika länder klara det?

  Vi skall vara glada att vi sitter på läktaren och låter EMU länderna lösa sina egna problem. Sverige har fått lära sig läxan den hårda vägen och nu har vi äntligen en fritt flytande FIAT-valuta som vi själva har 100% kontroll över, låt EMU länderna göra sina egna misstag och lära sig själva.

  Skall vi ha en valuta så skall det vara 100% guld och 100% silver valutor (egentligen två parallella valutor) det är det enda som fungerat i alla tider. Samtliga FIAT valutor har förlorat 100% av sitt värde och det kommer samtliga FIAT valutor som finns idag också att göra.

  Där emot vore det utmärkt om vi kunde gå ut ur EU som nu är en byråkratisk diktatur som vi betalar ca 20 miljarder som bara går till byråkrati och subventioner. Ett enkelt frihethandelsavtal med de fyra friheterna räcker bra, låt EU byråkratisera sig till döds bäst de vill för det är precis vad som kommer att ske, vi kommer att få se allt mer vansinnig politik från EU, snusförbud och surströmmingsförbud, etc. Välkommen till EUSSR.

  SvaraRadera