tisdag 24 mars 2009

Alde i Stockholm

Euron
I förra veckan var Alde-gruppens ledning med gruppledaren Graham Watson i spetsen i Stockholm för att få information om det kommande svenska ordförandeskapet. Vi mötte ett flertal ministrar; bland annat statsministern, utrikesministern, Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni.
Jan Björklund bjöd på en trivsam middag i Rosenbad.
Våra ministrar imponerade på kollegerna och gav intrycket att regeringen har god kontroll över händelserna i dessa så turbulenta tider.
Statsministern gav en utförig redogörelse över hur han ser på ett svenskt framtida medlemskap i EMU. Han refererade bland annat till att partiledarna i samband med omröstningen sade att om det om det blev ett nej skulle det ta minst tio år, innan en ny omröstning kunde ske. Likaså nämnde statsministern de olika uppfattningarna i regeringen med centerns nej, och han tillade att det krävs att också socialdemokraterna är beredda att ompröva frågan.
Ganska dystert besked, tycker jag, men å andra sidan sker ju förändringar i en rasande fart i dessa dagar.
Vinner Alliansen valet 2010 så ser spelplanen helt annorlunda ut. Och vi inom fp fortsätter att argumentera för ett snabbspår till euron.

Dawit Isaak
På vägen ut från mötet fick jag möjlighet att växla några ord med Carl Bildt om Dawit Isaak. Jag uppmanade honom att sätta ytterligare press på skurkregimen i Asmara och allvarligt överväga att personligen besöka Eritrea. Han var tämligen förtegen men intygade att regeringen gör allt för att få loss Isaak och att regeringen använder de metoder som man bedömer som lämpligast i kontakterna med en ytterst besvärlig motpart.
Själv tror jag att det är nödvändigt att vara mycket tydlig mot president Isaias Afwerki.
Dawit Isaak får inte bli ett offer för den tysta diplomatin!
EU-parlamentets talaman - Hans-Gert Pöttering - har nu skickat det brev som EP krävde under februari-sessionen. Han kräver att Isaak omedelbart friges och får vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar