onsdag 11 februari 2009

Hårda tider på Island

Att besöka Island och Reykjavik denna vinter går i dysterhetens tecken. Det är småkallt och ruggigt. Affärer och restauranger är glest besökta. Talar man med människor på gatan eller i taxin märker man en kontrollerad ilska.
Arbetslösheten ökar kraftigt, räntan är 18 procent, kronan har fallit kraftigt och framtidsutsikterna är mörka. Betalningarna till IMF och övriga länder på de lån som nu Island tvingas ta tynger sinnena.

Kastrullrevolutionen
– De är korrupta, de har tagit våra pengar.
Mycket konkreta besked från demonstranterna utanför den isländska Centralbankens kontor (se bild). Med grytor och kastruller och trummor tutades budskapet ut att bankens ledning måste avgå.
I styrelsen av tre har en av dem avgått. Men den tidigare statsministern, David Oddsson, idag högste ansvarig för banken och hans kollega vägrar. Så protesterna fortsätter.
Den nya statsministern Johanna Sigurdadottir har krävt styrelsens avgång, men Oddsson hävdar bankens oberoende.
Regeringen ger sig inte och ett lagförslag är på gång.

Under höstens värsta turbulens då Islands finansiella system kollapsade ökade stödet för EU-medlemskap lavinartat, särskilt viljan att byta ut kronan till euron. Men så började EU krångla och Gordon Brown använde anti-terroristlagstiftning för att frysa isländska tillgångar i Storbritannien. Också de nordiska länderna, inklusive Sverige, agerade långsamt för att bistå med lån.
Islänningarna kände sig isolerade och saknade grannarnas stöd, ett stöd de hade väntat sig.
Så nog mötte jag en hel del bitterhet riktat mot EU också under Alde-delegationens endagarsbesök i Reykjavik i måndags.

Man är mans gamman
Så nu har opinionen åter vänt. Men det finns två partier, vårt systerparti, "Framstegspartiet" och socialdemokraterna som är för ett EU-medlemskap. Självständighetspartiet, en stark politisk kraft på Island, är tydliga motståndare.
Nu får vi se vad händer i valet den 25 april.

Jag hoppas att vi får se Island i EU. Det skulle göra livet lättare för de 300 tusen islänningarna. Det skulle sätta extra press på Norge, och det skulle stärka den nordiska dimensionen i EU.
Islänningarna är ett stolt folk med en stolt historia. Bara tanken att EU skulle lägga sig i deras fiskepolitik gör dem oroliga.
Men nog vore det fantastiskt om den isländska regeringen till hösten kunde åka till Stockholm och det svenska ordförandeskapet för att lämna in en ansökan om EU-medlemskap. Utvidgningskommissionären Olli Rehn är positivt inställd och verkar kunna tänka sig ett snabbspår för Island, som ju redan är med i EES, Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet samt Schengen-området.

Ju fler desto bättre!
Man är mans gamman, som det står i Havamal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar