onsdag 4 februari 2009

Abbas och Guatanamo

Abbas
Veckans höjdpunkt i Strasbourg var president Abbas anförande i EP tänkt att vara. Så blev det inte riktigt!
Abbas upprepade den palestinska kritiken mot Israel och kraven på att ockupationen skulle upphöra. Skulden för den förfärliga situationen i Mellanöstern var ensidigt Israels, och han krävde åtgärder mot dem som styr i Jerusalem.
Möjligen kunde man hitta spår av hopp och tro på den nya amerikanska administrationen och Obamas nya sändebud, George Mitchell.
Själv hade jag hoppats mycket på Abbas anförande, där han bland annat borde ha berört Hamas roll i den framtida fredsprocessen. Antydningsvis berörde han de "regionala krafter som vill splittra", varmed han förmodligen bland annat menar Hamas.
Kraven i parlamentet ökar nu på att EU skall tala direkt med Hamas. Det hade varit intressant att höra hur president Abbas ser på en sådan utveckling.
Han nämnde också det arabiska mark-mot-fred-initiativet som innebär att 57 muslimska länder är beredda att normalisera relationerna med Israel

Guantanamo
Att president Obama nu bestämt sig för att stänga Guantanamo-lägret är mycket efterlängtat. USA måste förbli en rättstat där alla människor är oskyldiga tills dess att motsatsen bevisats.

Vi vet att flera EU-länder hjälpte den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA, med att transportera potentiella terrorister över Europas gränser. Skulle den nya amerikanska administrationen be oss att ta emot före detta fångar så tycker jag att både EU och Sverige självklart ta sitt ansvar och säga ja.
Vi vet att flera fångar inte kan återvända, eftersom deras hemländer inte tar emot dem.
EP krävde i en resolution 2006 att USA skulle stänga fånglägret och se till att frigivna fångar inte återsänds till någon stat där de riskerade att utsättas för tortyr eller grym, omänsklig och förnedrande behandling. Nu är tid för oss i Europa att leva upp till vad vi då sade.
Egendomligt nog har några kolleger tagit bestämt avstånd från denna typ av samarbete med USA. Motiveringen är att USA får sköta sitt.
Också vi i Sverige bör vara beredda att ta vårt ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar