torsdag 5 december 2013

Sinais offer har fått sin röst hörd

På Sinaihalvön i Egypten, väster om Israel, utsätts flyktingar dagligen för kidnappningar, utpressning och tortyr. Det är en inkomstbringande och fruktansvärd verksamhet som inte borde vara möjlig i vår värld 2013. Många av de flyktingar som kidnappas har flytt undan förtryck i diktaturen Eritrea, världens mest stängda land. Samma land som Dawit Isaak sitter fängslad i.

Länge har jag följt situationen i Eritrea och på Sinaihalvön och jag blir lika förfärad nu som förr. Igår stod jag och organisationen European External Policy Advisors (EEPA) värd för ett seminarium och book launch i Europaparlamentet som uppmärksammade den fruktansvärda människosmugglingen i Sinai. Det var ett oerhört intressant seminarium där bland andra vår svenska kommissionär, Cecilia Malmström, och borgmästaren på Lampedusa deltog. Men framför allt fick vi höra de två unga modiga männen, Daniel Eyosab och Yonathan Habte hjärtskärande berättelse om hur de flytt sitt hemland, Eritrea, och till slut hamnat i kidnapparnas klor. Fastkedjade i varandra tvingades de under tortyr ringa sin familj och be om tiotusentals dollar i lösensumma. Trots att detta närmast är en omöjlighet för en fattig eritreansk familj att uppbringa lyckades några familjer samla ihop pengarna. Yonathan, som fått båda sina händer totalförstörda efter att ha varit upphängd i dem i tre dagar, satt gömd bakom ett skynke för att inte riskera sin familjs säkerhet hemma. Jag tror att alla i församlingen rördes djupt av hans fruktansvärda berättelse.

Trots dess hemska inslag var seminariet en unik möjlighet för några av de otaliga offren att få sin röst hörd, och för oss att lyssna. Att ha en kommissionär, och speciellt Cecilia, på plats var oerhört viktigt för möjligheten för dessa vittnesberättelser att ta sig ända fram till borden där de tunga besluten. Daniel betonade vikten av att EU och resten av världen fortsätter och ökar sina påtryckningar mot Egypten och andra aktörer inblandade för att få till stånd en lösning på problemet. Cecilia lovade att göra mer för att förbättra situationen i Sinai och hon lovade att utöva påtryckningar för att något ska hända. Jag såg att hon blev oerhört rörd av de berättelser hon fick höra och jag hoppas att hon kommer ta dem med sig till sina kollegor, för som situationen ser ut idag får den inte fortsätta. Mänskligheten förtjänar bättre.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar