torsdag 5 december 2013

Klockan är 5 i 12

Snart invaderar Europas främlingsfientliga krafter Europaparlamentet. De har redan kopplat ett grepp om många av de nationella parlamenten och i maj väntas de göra skrämmande bra valresultat. Nu klämtar klockan och de demokratiska partierna måste agera. Därför samlades idag svenska ledamöter i Europaparlamentet från olika politiska partier tillsammans med rörelsen 5i12 för att manifestera mot rasism och främlingsfientlighet.

5i12 bildades för 25 år sedan i Härnösand som en motreaktion till en tragedi. 2001 var jag med och tog dem till Europaparlamentet. Sedan dess har vi årligen träffats tillsammans, över partigränserna, för att manifestera mot rasism och främlingsfientlighet. Arrangörskapet för manifestationen vandrar mellan partierna och i år var det Vänsterpartiet och Mikael Gustafsson som stod för det.
 
Som initiativtagare till att vi varje år samlas i Europaparlamentet var jag inbjuden att tala. Jag betonade att vi har ett moraliskt ansvar och en plikt att se till att en human människosyn bevaras. Min bestämda uppfattning och övertygelse är att vi med demokratiska medel kan tvinga rasister bort från våra församlingar. Europaparlamentetsvalet i maj kommer att bli ett ödesval och vi måste se till att det är vi som avgör det.
 
Jag säger som min kollega Marit Paulsen: Gå och rösta, och rösta på ett demokratiskt parti.
 


1 kommentar:

  1. Varför ska jag överhuvudtaget rösta på något av vad du kallar demokratiska partier? De kan hållas ansvariga för att vi har den situation vi har idag? De har sett till att klyftorna mellan de som har och de som inte har bara växer. Extremisterna blir fler och fler. Frustrationen växer. Den sociala oro som ligger under ytan söker enkla svar men möts av fegt hymlande, mumlande politiska företrädare som prioriterar egna positioner, med höga löner och bra förmåner, ostörd nattsömn, interna möten och fredagsmys med tacos istället för att se vad som händer i dagens samhälle och uppleva ilskan på ort och ställe.
    De politiker som borde vara ute för att se verkligheten vid fyratiden på natten då extremisternas krig övergått i öppen strid mot poliser Vi den tiden ligger dessa folkvalda istället och sussar sött bakom stängsel och kodlås i områden enbart bebodda av likasinnade välbärgade familjer. Och det är vad du vill att vi ska rösta på?

    SvaraRadera