fredag 26 juli 2013

Fiskeavtalet med Marocko måste respektera folkrätten

Igår skrev EU:s fiskekommissionär Maria Damanaki under ett nytt fiskeavtal mellan EU och Marocko i Rabat. Avtalet måste först godkännas av Europaparlamentet och Rådet innan det kan träda i kraft.

Det nya avtalet kostar EU 30 miljoner euro per år och löper i fyra år. Det finns även möjlighet för EU-kommissionen att i samråd med Marocko öka fiskerättigheterna, och med dem den ekonomiska kompensationen.

Tidigare fiskeavtal med Marocko har varit problematiska ur flera synvinklar. Först och främst är fisket inte ekonomiskt lönsamt. Europeiska fiskare, framförallt spanska, subventioneras med stora summor för att bedriva sin verksamhet. EU står alltså för notan både för tillgången till marockanska vatten, och för direkt kompensation till de europeiska fiskarna. Dessutom är fiskekvoterna ofta satta långt över den hållbarhetsgräns som experterna rekommenderar.

Det största problemet gällande avtalet med just Marocko är frågan om Västsaharas rätt till sina vatten. Västsahara ockuperas sedan 1975 av Marocko. Trots detta har europeiska fiskare haft rätten att fiska just utanför Västsaharas kust tack vare avtalet med Marocko.

Parlamentet fällde det förra fiskeavtalet 2011 på grund av folkrättsaspekten. Marocko kunde inte visa på att ersättningen för det europeiska fisket kom Västsahara till godo, och avtalet stred därmed mot internationell rätt.

Tyvärr har en rad medlemsländer med Spanien i spetsen intresse av att fiska i regionen. Detta gör att utsikterna är små för att det nya avtalet kommer att röstas ned i Parlamentet och i Ministerrådet.

Mina kolleger i Parlamentet Isabella Lövin och Nils Torvalds har, precis som den svenska regeringen, arbetat mot att EU upprättar avtal med Marocko som är miljömässigt och ekonomiskt ohållbara, och som strider mot folkrätten i Västsahara.

Jag hoppas innerligt att det nya avtalet röstas ned om det visar sig strida mot internationell rätt. EU har ett ansvar gentemot Västsahara och dess folk.

1 kommentar:

  1. Du har fullständigt rätt, avtalet får inte ratificeras av EU Parlamentet.

    SvaraRadera