fredag 7 december 2012

Hur bekämpar vi den organiserade brottsligheten?

-Pengarna och globaliseringen!
Det korta svaret fick jag, vid mitt besök tidigare i höst, av polischefen i Milano på frågan om varför maffian flyttat sin verksamhet norrut i Italien.

Den fria rörligheten inom EU har gett större möjligheter för människor att resa och arbeta fritt inom EU:s alla länder. Men det utnyttjas inte bara av laglydiga medborgare. Kriminella ligor utnyttjar de öppna gränserna och varje år inbringar handel med droger, människor, vapen och förfalskade varor hundratals miljoner Euro.

Idag skriver jag en artikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet tillsammans med Johan Pehrson om vikten ökat samarbete för att komma åt de kriminella gängen.

Mer information om arbetet som görs och hur framtiden kan utvecklas hittar du i min rapport Bekämpning av organiserad brottslighet i Europa efter Lissabonfördraget - Mot ett europeiskt FBI?

1 kommentar:

  1. Om det är nånting jag har tappat allt fötroende för så är det FN och EU. Bägge har maktsugna politruker som styr och ställer och deras enda lösning på alla problem är mer övervakning och mer kontroll. Ett exempel på det har är hur EU kämpar med näbbar och klor för att få möjlighet att kunna censurera det idag fria internet. Fri tillgång till information är som en vagel i ögat för dessa bakåtsträvare. Ju mindre pöbeln vet ju lättare är den att styra, Det är internet som är det största hotet mot sammanslutningen av malthusianer och maktsugna politiker som vill införa "Global Governance", "Klimatregim" mfl totalt odemokratiska organisationer.
    Därför kämpar man för ett kontrollerat och censurerat informationsflöde. Oftast under täckmanteln av att man vill förhindra förhindra gränsöverskridande grov brottlighet som fildelning, barnporr, terrorism och pengatvätt.

    SvaraRadera