onsdag 12 december 2012

Frihetskämpar måste uppmärksammas

Innan dagens omröstningar hölls en ceremoni för Nasrin Sotudeh och Jafar Pahani som tidigare i år. tilldelades Sakharovpriset. Med Sakharovpriset vill Europaparlamentet hedra modiga individer eller organisationer för deras insatser för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Priset delas ut varje år i december i Strasbourg men dessvärre är pristagare sällsynta vis själva ceremonin. Priset ges ofta till personer som inte kan te emot dem på grund av fängelsestraff eller andra frihetsberövande sanktioner. Nasrin Sotudeh sitter i fängelse och Jafar Pahani får inte lämna landet, men de hade representanter på plats som lästa upp starka budskap från sina dessa modiga pristagare. Två tomma stolar symboliserade deras roll i världen utanför Irans fängelsehålor.

Regimen i Iran kränker det iranska folkets grundläggande rättigheter och använder alla tänkbara metoder för att göra landet till ett mentalt och fysiskt fängelse. Europaparlamentets talman Martin Schulz riktade stark kritik mot regimen i Iran. Genom Sakharovpriset sätter vi press på dessa länder. Dagligen fylls fängelser i många länder av samvetsfångar som inte längre kan vara tysta. Vi måste göra allt vi kan för att hjälpa dem. Det internationella samfundet kan kräva svar av länder som inte respekterar befolkningen grundläggande rättighet och Sakharovpriset är ett sätt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar