Igår gick holländarna till val om ett nytt parlament. Det ser i skrivande stund ut som att de liberalkonservativa under Mark Ruttes ledning tog hem en mycket knapp seger med 31 mandat mot socialdemokraternas 30. De liberalkonservativa kommer därför försöka skapa en koalitionsregering. Även Hollands socialliberala parti, D66, gick framåt och fick tio mandat i år jämfört med tre mandat i valet 2006. Att liberalismen verkar stärkas i Nederländerna är positivt för Europa.
Men även den öppet främlingsfientlige, populistiske och antiislamiske Geert Wilders parti får ett större antal mandat och blir tredje största parti. Han har bland annat gynnats av ett ovanligt lågt valdeltagande på ca 74%.
Till synes fanns det flera likheter med valet i Storbritannien nyligen: ett nationalistiskt extremparti i skuggorna och en tippad liberal vinnare. Men utgången i Nederländerna blir mycket annorlunda– tack vare skillnaden i valsystem.
Nederländerna har liksom vi i Sverige ett proportionerligt valsystem. Den som vinner en fjärdedel av väljarna får en fjärdedel av parlamentsmandaten. Det betyder att liberalerna i Nederländerna inte missgynnades på samma sätt som sina brittiska partivänner. Men det betyder också att de extrema partierna på marginalen kommer in i det holländska parlamentet om de bara skrapar ihop tillräckligt många väljare för ett mandat. I Storbritannien hade extremhögern som tredje parti fått stora svårigheter.
Det finns flera tendenser i europeisk politik idag. Det finns en våg av högerextremism med främlingsfientlig retorik och gryende intolerans. Valet i Ungern nyligen är ett exempel. Men det finns också tecken som tyder på att liberalismen och toleransen vinner mark i flera länder, som i Sverige enligt SOM-institutets undersökning från slutet av maj.
Vi ska inte låta Geert Wilders med sina 15% av de holländska väljarna ta allt rampljus. De flesta holländska väljare gick ändå i en riktning mot det öppnare, tolerantare.
Vi gratulerar därför Mark Rutte, ny regeringschef, och vi gratulerar Nederländerna som får en liberal premiärminister.
Demker tar lösrykt information från rapporten och mörkar därvid densamma. Om man läser hela så framgår det att 36 procent av svenskarna anser att det ”finns för många utlänningar i Sverige” och att 31 procent delivs instämmer i detta påstående. Sålunda instämmer 67 % av svenskarna delvis i att det finns för många utlänningar i Sverige. Det är sålunda ren lögn att undersökningen visar att svenskar blir alltmer positiva till invandrare.
SvaraRadera