onsdag 2 juni 2010

Ship to Gaza

För oss som är beredda att öppet, offentligt och oavbrutet försvara Israels rätt att existera, har de senaste dagarna inte varit lätta. Att liv förlorades i en attack mot - såvitt vi vet - fredliga aktivister med avsikt att leverera humanitär hjälp till Gaza kan inte försvaras. Jag ser bilderna från bordningen och frågar mig varje gång jag ser bilderna; varför denna brutalitet?

Jag vet fuller väl att smuggling av vapen och raketer sker och har skett i en mycket stor omfattning in till Gaza. Hamas hat mot Israel gränsar till det ofattbara. Alla de tusentals raketer som avfyrats mot helt oskyldiga människor är en del i en omfattande kampanj mot judarnas rätt till sitt land med Irans president i förgrunden.

Jag kan också förstå Israels argument om provokation. Men att besvara det som Israel uppfattar som en provation med denna typ av kompromisslöst våld som dödar flera och skadar ännu fler är inte försvarbart.

Israel är en demokrati som förtjänar respekt och stöd. Just därför förväntar jag mig att staten Israel följer internationell lag och rätt.

Israels regering borde lyssna till den stora del av omvärlden som vill Israels väl.
Förskjut inte era vänner!

4 kommentarer:

 1. Du uppmanar Israel att inte förskjuta sina vänner.

  Du verkar tillhöra kategorin "fair weather friends" och Israel har tyvärr ingen annan möjlighet än att låta bli att lyssna på sådana "vänner" om man vill överleva.

  Våldet kom ursprungligen från de sk fredsaktivisterna vilket framgår klart från de vidoeklipp som nu översköljer nätet.

  Kommentarerna från de svenska "hjältarna" som mottogs av herr excellensen Bildt i Istanbul motsäger inte heller att våldet initierades av grupper bland de "fredliga".

  PS: Är det inte en väldigt märklig kontrast mellan UDs/Bildts beteende i denna fråga och hur man agerar när det gäller Dawit Isaak?

  SvaraRadera
 2. "Just därför förväntar jag mig att staten Israel följer internationell lag och rätt."

  Is Israel's naval blockade of Gaza legal?

  Israel kan hävda krigstillstånd

  SvaraRadera
 3. Som du Olle antyder är detta komplicerat. Mycket mera än Prof Pelotard skriver.
  Israel gör det både svårt för sina vänner och för sig självt. Israels regering har målat in sig i ett hörn.
  Längre kommentar här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/de-resonabla-krafterna-i-mellanostern.html

  SvaraRadera
 4. @Lars: Det är en synnerligen ohederlig och ologisk argumentation att först påstå att situationen är mer komplicerad än vad jag antydde och sedan själv ansluta sig till den allra mest förenklade och enögda beskrivningen av händelserna på Mavi Marmara jag läst någonstans förutom på rent jihadistiska eller antisemitiska bloggar.

  @Olle: Jag tycker min fråga rörande Dawit Isaak förtjänar ett svar. Som folkvald bör du faktiskt svara på väljarnas frågor.

  SvaraRadera