onsdag 20 mars 2013

Svar från EU-kommissionen gällande ishockey-VM i Vitryssland!

Det är för mig orimligt att Vitryssland, Europas sista diktatur, nu ska få stå värd för nästa års ishockey-VM. Landets enväldiga president Alexander Lukasjenko är själv barnsligt förtjust i ishockey och bygger som bäst nya hotell för att ta emot världseliten i ishockey.

Jag har frågat EU:s högste representant för utrikesfrågor Catherine Ashton om EU tycker det är rimligt att diktaturen Vitryssland kan få stå värd för ishockey-VM 2014, och idag fick jag svar! Förutom de vanliga löftena om att EU i dialog med regimen i Vitryssland tar upp politiska fångar och fuskval fanns inte mycket att sätta sitt hopp på. Ashton garanterade att EU håller de internationella och nationella ishockeyförbunden informerade om EU:s oro vad gäller respekt för mänskliga rättigheter i landet. Det är synd att detta inte görs offentligt.

Mänskliga rättigheter är ett tyngre kriterium för ett arrangörsland än transporter, hotell och arenor. Idrottsvärlden måste ta sitt ansvar och öppna ögonen för vad som nu händer i Vitryssland.

Här kan du läsa min fråga till kommissionen och Catherine Ashton och här finner du svaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar