tisdag 6 december 2011

Utökade sanktioner mot Eritrea

FN:s säkerhetsråd antog under måndagen utökade sanktioner mot Eritrea.

Orsakerna är Eritreas fortsatta stöd till beväpnade grupper i regionen, framför allt al-Shabaab i Somalia; samt den eritreanska inblandningen i en planerad terrorattack som skulle ha drabbat Afrikanska Unionens toppmöte i Addis Ababa i januari i år.

Säkerhetsrådet tar också upp den eritreanska gruvindustrin, vilket är positivt. Eritreansk gruvnäring är finansiellt mycket viktig, man producerar bland annat mycket guld men även t.ex. koppar, zink och järn. Flera utländska gruvföretag agerar inom Eritrea, vissa sägs även få statliga eritreanska subventioner för prospektering. Det är bland annat tack vare denna industri som Eritrea inte är beroende av EU:s bistånd.

Förslaget som gick igenom i säkerhetsrådet stärker sanktionerna mot Eritrea, men FN hade kunnat gå ut ännu hårdare, framför allt mot gruvekonomin. Att initiativet till beslutet kom från Gabon och Nigeria är dock intressant, och i linje med de indikationer jag fick i Lomé nyligen: Eritrea står alltmer isolerad bland de afrikanska grannarna.

Även svenska medier har i dagarna sammanfattat FN:s beslut.

3 kommentarer:

 1. Ta reda på mer fakta om Eritrea, för du värkar inte veta nånting!!!

  SvaraRadera
 2. Olle, när du skriver om orsakerna kan du väl förtydliga att det är just anklageser och inget annat. Ingen av dem som anklagar Eritrea har kommit med bevis för sitt påstående.

  Det stämmer inte att Eritrea inte är beroende av bistånd pga gruvnäringen utan Eritrea vill inte ta emot bistånd som ges med krav för motprestation i andra områden än just i dem områden som biståndet är menat att hjälpa. Sådant kontroll är helt OK. Eu måste kolla om pengarna används på rätt sätt och inte används till annat, som i Etiopien t.ex. Eritrea medvetet sa nej till biståndet eftersom det används som påtryckningsmedel.

  Om du verkligen tror att Gabon har nåt med utkastet till resolutionen att göra är du grovt misstagen. Gabon och Nigeria är endast papegojor för det etiopiska regimen som i sin tur lyder till USA´s piska.

  Eritreas grannar svälter medan det är ingen svält i Eritrea. Eritreas ekonomi och social utveckling är mycket bättre än dem flesta afrikanska länder och Eritrea spås uppnå alla FN´s "millenium developement goals" 2015 och "the economist" har pekat Eritrea som det snabbast växande ekonomi i världen i år med 17% ökning av BNP´n etc. Så, om grannarna vill inte ha någon relation med Eritrea, vi eritreaner säger att det synd men good riddance. Vi behöver absolut ingenting från dem.

  SvaraRadera
 3. Det är bättre att förlita på sig själv än och vänta på andras hjälp.
  Det vet Eritra och Eritraner.


  En fågel i handen är bättre än tio i skogen (ordspråk: det är bättre att förlita sig på det man redan har än på det man hoppas på

  SvaraRadera