Carl Schlyters verbala förlöpning
Blev Köpenhamn en katastrof? Eller var det ett viktigt steg på vägen?
Kommentarerna kommer nu i en strid ström. Envar kan få sitt lystmäte stillat.
Vad jag har sett går min kollega Carl Schlyter - EU-kritisk miljöpartist - allra längst genom att vilja dra världens ledare inför domstolen i Haag anklagande dem för "Brott mot mänskligheten".
Carl Schlyter är på många sätt en hygglig kollega som det är lätt att gilla på det personliga planet.
Senast samarbetade vi med framgång vid ett seminarium om Dawit Isaak.
Men ibland drabbas Carl Schlyter uppenbarligen av den sjuka som politiker understundom hemsöks av; viljan att synas och höras överordnas det sakliga politiska innehållet.
Menar verkligen att Carl Schlyter att Fredrik Reinfeldt och Barrak Obama skall bedömas och dömas på samma grunder som nazi-förbrytarna under andra världskriget, eller de ansvariga för massakern i Srebrenica som Karadic och Mladic, eller de som var ansvariga för folkmordet i Rwanda.
Självfallet menar inte Carl Schlyter det utan han vill med sitt förslag provocera, höras och synas för att få ut sin kritik mot resultatet av COP 15.
Jag kan till delar förstå hans kritik och frustration , men jag tycker han gör klimatfrågan en stor otjänst genom sitt obetänksamma utspel. Är det domstolen i Haag som skall klara av att hålla den globala temperaturökningen inom givna gränser? Vem tror det?
Därtill; betänk att miljöpartiet kan hamna i regeringsställning efter valet i höst.
Vem kan tro på miljöpartiets seriositet i framtiden?
FN-systemets brister
Själv tror jag att statsministern är något viktigt på spåren, när han berättar om hur förhandlingarna i praktiken gick till.
Om varje land - 193 länder med 115 stats-regeringschefer samlade i Köpenhamn - har vetorätt blir det aldrig ett resultat.
För oss utanför Bella Center kändes det frustrerande att veta att diktatoriska eller semi-demokratiska regimer hade samma inflytande som övriga demokratiska nationer. FN-systemet visade återigen sina brister.
EU:s i och för sig komplicerade beslutsmekanismer må vara tröga men i skarpa lägen hittas så gott som alltid rimliga lösningar. Klimatarbetet inom EU är ju ett bevis på detta.
EU framstår i ljuset av Köpenhamn som ett mönster av smidighet och beslutsförhet.
Obama påverkar allas våra liv - i stort som smått
På hemväg från Kastrup efter att ha hämtat den hemvändande dottern drogs helt plötsligt ett rep över vägen av dansk Politi. I nästan en timme var alla vägar kring flygplatsen blockerade och Öresundsbron avstängd.
President Obama var på väg hem till Vita Huset.
För ett år sedan var det inte så många som trodde på senator Obama.
Idag stannar trafiken var han kommer.
Må han lyckas också att begränsa trafiken i sitt eget hemland.
Jag menar i största allmänhet.
Vi väntade gärna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar