onsdag 16 december 2009

Svenskarna säger ja till euron! Varför hukar sossar och moderater om euron?

Motståndet mot euron håller på att släppa. Om det hade varit en folkomröstning i november 2009 om euron skulle 44 procent rösta ja och 42 procent rösta nej, enligt en ny undersökning från SCB. Det är första gången sedan november 2002 som en högre andel är för euron än emot den.

Att en majoritet av svenskarna är positiva till euron är ett bevis för att euron är en succé. Utan euron hade Europa inte klarat av finanskrisen på det sätt som nu skett. Ingen kan säga att 16 valutor hade varit bättre än en. Också vi i Sverige har haft nytta av eurons stabilitet. Nu är det hög tid för Sverige att bli en fullvärdig medlem i EU. Jag hoppas att euron blir en av huvudfrågorna i nästa års valrörelse.

Nu måste socialdemokraterna och moderaterna sluta att huka i riksdagsbänkarna och börja att bilda opinion för införande av euron. En folkomröstning måste äga rum så snart som möjligt efter valet.

Andelen män som skulle rösta för euron har ökat till 50 procent, men fortfarande skulle en majoritet kvinnor rösta nej till euron.

Vi måste lägga speciell tyngd vid att förklara att euron inte bara handlar om penningpolitik utan om trygghet i ett vidare perspektiv. Euron handlar också om trygghet, säkerhet och stabilitet.

Fakta om undersökningen:

Andelen ja röster har ökat jämfört med förra undersökningen i maj, då 42,1 procent var positiva till euron. Andelen ja-röster har ökat jämfört med ett år sedan då 37,5 procent skulle ha röstat ja till euron.

1 kommentar:

  1. Synd att Sverige hade folkomröstning överhuvudtaget. Varför kunde inte regeringen bara besluta om att vi borde ha Euro? Tror vi förlorar en hel del i utrikeshandel på grund av kronan. Är mycket lättare att jämföra priser för andra Euro-länder med deras grannar än med utbölingar som Sverige, som har en helt annan valuta. Naturligvis förlorar Sverige på det.

    SvaraRadera