tisdag 22 oktober 2013

Aung San Suu Kyi får sitt Sacharovpris efter 23 år

Idag, den 22 oktober, tog oppositionsledaren Aung San Suu Kyi från Burma emot det Sacharovpris hon vann år 1990. Då var hon i husarrest från vilken hon släpptes först i november 2010. I fyllnadsvalen till parlamentet i april 2012 vann hennes parti 43 av 45 möjliga mandat. Aung San Suu Kyi leder just nu landets parlamentariska opposition.

Det är en enastående händelse att Aung San Suu Kyi efter 23 år nu äntligen får ta emot sitt pris. Det är en av de mer minnesvärda händelserna jag upplevt under alla mina år i Europaparlamentet och kan jämföras med det oförglömliga talet Vaclav Havel höll i Europaparlamentet år 2009.
Aung San Suu Kyi höll också hon ett fantastiskt tal om yttrandefrihet och det arbete som fortfarande återstår för att alla ska kunna tala fritt i Burma. Här har EU-kommissionen och Europaparlamentet ett ansvar att stödja och granska yttrandefriheten i EU:s partnerländer. På samma sätt som i många av EU:s medlemsländer har den demokratiska utvecklingen i Burma på kort tid tagit ett stort steg framåt. Jag tror att Andrej Sacharov hade varit mycket glad över att se Aung San Suu Kyi ta emot priset i Europaparlamentet.

Aung San Suu Kyi håller tal under sin prisceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg idag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar