tisdag 8 oktober 2013

Svenska snuset är räddat

Idag röstade Europaparlamentet i Strasbourg om det nya tobaksdirektivet. Debatten har gått hög i Sverige om ett förbud mot svenskt snus och lakritspipor, och tyvärr har det viktiga med tobaksdirektivet fallit i glömska – att stoppa ungdomar från att börja röka. Det är det som alltid måste vara det viktigaste när vi diskuterar tobaksfrågor.

Jag är dock glad att Europaparlamentet röstade igenom direktivet med fortsatt undantag för det svenska snuset. Undantaget har vi haft ända sedan vårt medlemskap startade 1994 och det är viktigt att behålla snuset som är en del av svensk kultur, att förbjuda snus vore som att förbjuda Alsacevin i Strasbourg.

Det är också viktigt att all lagstiftning är rimlig och proportionell, men resultatet av dagens omröstning är inte självklar när det gäller ett eventuellt förbud av lakritspipor. Det är ett rent trams att vissa parlamentariker vill förbjuda lakritspipor. Jag tror att vi alla är överens om att EU ska fokusera på det som är viktigt istället för att förbjuda godis.

Här kan du lyssna på mitt tal som jag höll i kammaren idag som


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar