onsdag 15 augusti 2012

Lukasjenko visar sitt rätta ansikte

I helgen blev jag intervjuad av Dagens Industri med anledning av situationen i Belarus/Vitryssland. Att jag kallar landet vid dess båda namn är en medveten markering. Du kan läsa om uppropet här.

För oss som följt den politiska utvecklingen i  kommer inte den diplomatiska krisen med Sverige som en överraskning. President Aleksandr Lukasjenko är en snarstucken diktator som varken tillåter fria val, en politisk opposition, eller nu senast - nallebjörnar som ramlar från himlen.

Att reagera med hot, militär beredskap och isolation för att den svenska ambassadören försvarar uttryck för mänskliga rättigheter i landet visar hur långt från en resonlig statschef Lukasjenko nu är. Det han missar i sin ilska över den svenska manifestationen är att det inte går att skydda ett folk från andra människors solidaritet. Det svenska stuntet visar befolkningen att det finns kritiska röster i omvärlden. De är inte ensamma mot förtrycket.

Konflikt som nu följer av att respektive lands ambassadörer kallas hem är inte bra för någon av partnern, och speciellt inte för Belarus/Vitrysslands befolkning. Men det är samtidigt viktigt att markera för diktatorn Lukasjenko att dessa inskränkningar av yttrandefrihet inte är acceptabelt. Jag har länge varit kritisk till att landet ska få stå värd för Ishockey VM 2014. Det må handla om idrott, men är en stor politisk prestigevinst för Lukasjenko och visar att omvärlden accepterar regimens övergrepp på landets befolkning. Det här borde nu vara den slutgiltiga anledningen till att Belarus/Vitryssland fråntas värdskapet av världsmästerskapet.

Det är också viktigt att poängtera att detta inte är en konflikt mellan Sverige och Belarus/Vitryssland, utan att det är en diplomatisk angelägenhet för hela EU. Det är svårt att veta hur en diktatur bäst ska behandlad. Handel och dialog är viktigt för att hålla landet så öppet som möjligt, men någonstans måste en gräns dras.

Nästa gång Lukasjenko går för långt måste EU visa att det finns gränser även för den här odemokratiska grannen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar