tisdag 15 november 2011

Kloka s-kommentarer om euron

Kollegan i Europaparlamentet, Göran Färm (s), kommenterade euron i en intervju i Folkbladet häromdagen. Han säger:

"Jag är helt övertygad om både EU och Euron klarar av påfrestningarna... Alla som varit med ett tag vet också att alternativet är mycket värre. De kriser, valutachocker och spekulationsvågor som drog genom Europa på 1980- och 90-talen vill ingen ha tillbaka."

Hear hear!

Liksom Färm är också jag säker på att det hade varit bra för Euron om länder som Sverige och Danmark deltagit i eurosamarbetet.

Tänk om Juholt-Waidelich kunde stå lika rakryggade och ge lika klara besked som sin kollega i Bryssel.

4 kommentarer:

  1. Å andra sidan går Juholdt-Waidelich i takt med Labour i England. Det låter inte så dumt att först och främst värna om sina egna landsmäns väl och ve.

    Brittiska Labour ändrar EU-politik

    SvaraRadera
  2. Dessutom Olle, är det väl lätt att tycka att de som delar ens egen uppfattning är kloka och de som har en annan uppfattning är idioter.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Så länge man håller fast vid en valuta och en ränta för olika, spretande ekonomier – så länge kommer man också att drabbas av kris efter kris. Detta kommer att fortsätta tills alla euro-länders ekonomi är i fullständig synk, vilket knappast kommer att ske.
    Euron förutsätter att välskötta länder fortsätter att pumpa in pengar i misskötta och svagare länders ekonomier. För alltid. (Även ett så begränsat valutaområde som Sverige förutsätter en omfattande regional omfördelning.)
    Det går i längden aldrig att rädda både Tysklands ekonomi och euro-zonens kalkonekonomier. Förr eller senare måste någon välja.
    Skattebetalarna i Tyskland har redan idag svårt att acceptera att de ska stå för Greklands skulder, hur ska det då bli om Irland, Portugal, Spanien, Italien, Belgien eller något annat av dessa högt skuldsatta länders ekonomi brakar ihop?
    Så ett förfärande faktum som EU-ledarna faktiskt öppet erkänner:
    Eurozonen förutsätter en gigantisk maktöverföring från medlemsstaterna till EU. Det gäller så väl ekonomi som politik. Man kommer att behöva sätta upp ett europeiskt "finansministerium". Centralstyrningen måste öka och EU kommer att förvandlas till en kommandoekonomi.
    Med andra ord ett stort kliv mot det korporativa Europas Förenade Stater.
    Vilket många EU-politiker alltså tycker är något bra och nödvändigt. En åsikt som drivs hårt av bland annat Guy Verhofstadt ledare för ALDE den liberala gruppen i EU parlamentet.

    SvaraRadera