måndag 14 november 2011

"Hur skulle läget se ut om euron inte fanns?"

Det frågade sig igår Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning, i ett välskrivet inlägg i Svenska Dagbladet.

Han slår huvudet på spiken. Många är de som är snabba på att peka ut euron som syndabock, och som vill se allt från pest till kolera i det europeiska samarbetet. Men 17 konkurrerande valutor hade inte varit bättre än en gemensam under finanskrisen.

Det är oändligt bättre, om än också mer smärtsamt på kort sikt, att istället ta tag i roten till problemet och sanera finanserna. Det skulle sannolikt enskilda EU-länder inte mäkta med utan politiskt tryck.

Utan eurosamarbetet skulle Europa nu liksom tidigare bara bekämpa symptomen på krisen istället för orsaken till den - genom devalveringar istället för reformer, i ett livsfarligt "race to the bottom".

Problemet är i grund och botten att de flesta av EU-länderna misslyckats med sin ekonomiska politik och haft för höga offentliga utgifter. Hade de gemensamma reglerna följts - budget i balans och inte för hög statsskuld - hade vi inte haft en skuldkris.

Nu har EU skärpt de gemensamma reglerna i det så kallade sexpacket. De länder som inte följer reglerna ska kunna betala böter om de inte rättar till sin ekonomiska politik.

Som Andreas Bergh klokt summerar:
"I grunden är dock Europas problem låg produktivitet och osunda statsfinanser i allt för många länder. Om detta inte åtgärdas, går det ut över människors levnadsstandard. Så är det idag, och så skulle det vara även om euron inte fanns."

Euron har skapat stabilitet, låg inflation, fler jobb och ökad handel. Synd bara att Sverige fortfarande väljer att stå utanför. Vi förlorar politiskt inflytande med vårt utanförskap.

Läs även gärna min senaste GP-krönika, samt DN om länder som resonerar annorlunda än vi i Sverige.

2 kommentarer:

  1. Stabilitet????!!! Fler jobb???!!! Med en arbetslöshet i eurozonen som legat över 10% de sensate tre åren!

    SvaraRadera
  2. Men nu får du förklara dig! Du skriver "Hade de gemensamma reglerna följts - budget i balans och inte för hög statsskuld - hade vi inte haft en skuldkris."
    Det är uppenbarligen så att ett antal medlemsländer inte följer dessa regler och bara vill profitera på de rikare länderna. Moldavien vill uppenbarligen med bara för att det kommer regna Euro från himlen till medborgarna och man kan rusta upp hela landet till dess bubblan spricker. Allt på andra länders bekostnad givetvis, vars befolkningar vanligtvis får betala för hela kalaset.

    Förutom att man slipper en massa växlingstrassel och räknande har Euron inte skapat ett dyft, och är ett labilt korthus som tack vare EU-politikers vurm att plocka in alla länder som vill, och samma politikers enastående naivitet. Den dagen Merkel eller tyska folket tröttnar på att betala för dessa kostsamma misstag, är det bara att plocka upp de gamla tryckplåtarna till DM, Franc o.s.v. ur källaren.

    SvaraRadera