lördag 1 januari 2011

Gott Nytt År ------ Grattis till Estland!

Ett Gott Nytt år tillönskas er alla!
Efter tio år med Öresundsbron börjar vi nu på allvar att vänja oss vid att Köpenhamn faktiskt ligger nästgårds. Nyårsafton kunde därför firas både i Köpenhamn och i Malmö. Vi började med en sprakande Nyårskonsert på Det Kongelige Teater, den danska nationalscenen, och slutade med att inför Tolvslaget lyssna på Fångarnas Kör och Lars Humble utanför Malmö Opera och Musikteater, i folkmun fortfarande bara Stadsteatern.

Grattis Estland
Idag har Estland som det 17:e landet infört euron. Man kan undra vad Estland vet som inte vi vet. Eller Finland för den delen.

Varför sådan passivitet från svenskt näringsliv?
I veckan har företrädare för svenskt näringsliv tyckt till om euron. Även om de större företagen oftast kan klara sina valutatransaktioner utan större problem, är jag förvånad över den så påtagligt passiva hållningen.

Oftast när jag träffar representanter från näringslivet, också det svenska, lyfts vikten av EU:s inre marknad fram och möjligheten att kunna bedriva handel utan barriärer och hinder av skilda slag. Och här spelar givetvis den gemensamma valutan en central roll.

Ett sönderfallande eurosamarbete kommer självfallet att skada alla ansträngningar att stärka den gemensamma marknaden i Europa. Ett ekonomiskt bakslag av oanade mått, riskerar EU.

Här kan Sverige som ett land med god ordning på ekonomin tjäna som ett föredöme för andra skakiga EU-länder. Ett tydligt svenskt stöd för euron och förslagen för att stärka valutasamarbetet är därför givetvis betydelsefullt för hur övriga ser på Sverige och vårt EU-engagemang. Och då inte endast från regeringens sida utan också från viktiga opinionsbildare inom det så exportberoende näringslivet.

En företagare i Finland blir säkert både förvånad och irriterad och kanske undrar om detta är ytterligare ett tecken på den svenska viljan att vara fripassagerare?

Miljöpartiet borde lyssna på sina tyska vänner
I veckan debatterade EU-minister Birgitta Ohlsson euron med miljöpartiets språkrör in spe, Mikaela Valtersson. Birgitta klarade sig som vanligt bra, tydlig och ideologiskt kraftfull. När jag lyssnade på Mikaela Valtersson tänkte jag att hon borde höra den debatt vi har i det ekonomiska utskottet i EU-parlamentet, i synnerhet lyssna på de tre kompetenta representanterna för De Gröna. Jag har nära och gott samarbete med dem alla tre. Visst, de vill reglera för mycket och är möjligen väl federalistiska också i min smak. Men deras helhjärtade engagemang för Europa är härligt att höra! Tänk om miljöpartiet kunde få en del av detta? Sven Giegold, som både är en intressant och kunnig grön från Tyskland, tänker jag rekommendera att knyta närmare kontakt med sina svenska partivänner. Sven var en av grundarna av Attac, Tyskland, så hans djupa engagemang för euron och Europa är inte sprunget från samma källa som min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar