fredag 29 januari 2010

Vad gör kommissionen för Dawit Isaak?

Det sitter fler journalister fängslade i Eritrea än i Kina - trots att landet i jämförelse är litet med bara 5,6 miljoner invånare. En av dessa fångar är EU-medborgaren, Dawit Isaak. Han är frihetsberövad sedan 2001, utan rättegång, enbart för att han använde sin yttrandefrihet.

Situationen i Eritrea, och möjlighet att använda sig av den kanal som det europeiska biståndet utgör för att påverka situationen, uppmärksammades under utfrågningen av EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik  Catherine Ashton. I svaret framhölls att det europeiska biståndet ska användas för att slå vakt om att mänskliga rättigheter värnas.

Med anledning av detta har jag ställt två frågor till kommissionen:

Hur kommer kommissionen, konkret, att använda det europeiska biståndet för att slå vakt om att mäskliga rättigheter värnas i Eritrea?

Vad planerar kommissionen att göra i det här konkreta fallet för att få EU-medborgaren Dawit Isaak frigiven?

Jag väntar på svar.

Läs mer om Dawit Isaak på Expressens hemsida eller på Free Dawit Isaak där du också kan skriva på protestlistan.

1 kommentar:

  1. Det är otroligt att folk fortsätter att kalla dem för journalister när dem var relegerade att jobba som städare i Sverige. Plus är killen eritreansk medborgare oxå! När det gäller biståndet, om det används för politiska påtryckningar, försäkrar jag dig vill Eritrea inte ha det. Eritrea tror på att inte lägga sig i, i andra länders inre angelägenhet och förväntar sig detsamma tillbaka.

    SvaraRadera