onsdag 27 januari 2010

Grattis Trollhättan! Saab räddat!

Att GM säljer Saab till den holländska sportbiltillverkaren Spyker är bra. Det tryggar jobb i Trollhättan. Jag hoppas att Spyker blir en långsiktig ägare av Saab och kan vända den förlusttyngda verksamheten.

Spyker är en biltillverkare med kapital i ryggen och en genomtänkt affärsidé. Förhopppningsvis leder inte affären bara till att Spyker köper ett legendariskt bilvarumärke utan också till att jobb tryggas i Trollhättan.

Att nu affären är i hamn kan vi också tacka den svenska regeringen för. Maud Olofsson och hennes statssekreterare Jöran Hägglund förtjänar beröm. Det har hanterar en mycket svår situation på ett bra sätt.

Trycket på att staten ska ta över Saab har tidvis varit stort. Men nu lyckades alliansregeringen unvika en situatuion där bolaget läggs ned.

Maud Olofsson och hennes medarbetare på Näringsdepartementet har agerat konsekvent och med stort mod. Saab räddas utan att skattepengar, som behövs till baland annat vården och skolan, används. Det är värt att applådera. Staten kan garantera lån. Men staten ska inte äga bilföretag.

Jag önskar Saab och Spyker lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar