onsdag 21 januari 2009

Bloggpremiär

Bästa läsare

Detta är min bloggpremiär.
Jag måste erkänna att jag gör det med viss tvekan. Jag har så gott det nu går under några år försökt följa vad som skrivs i bloggosfären. En hel del av det som jag har läst har känts mindre viktigt att veta, ibland har tonen varit både rå och osaklig. Men en hel del intressant har också dykt upp. Men framförallt har det känts så otroligt mycket.

Informationsflödet är som bekant outsinligt. Men jag har kommit på andra tankar. Inte för att jag tror att jag har så mycket nytt att komma med utan för att bloggmiljön i allmänhet har blivit ett allt viktigare instrument i en öppen demokratisk dialog. Det som definitivt fått mig att vilja delta är de många blogginlägg som jag i mitt direkta arbete i Europaparlamentet har haft nytta av, inte minst i de förslag till olika regleringar av Internet som varit aktuella under det senaste året. Sedan kan man ju heller inte undgå att ge FRA-debatten en viss bäring på mitt beslut.Hursomhelst, nu är jag här. I veckan startar jag min egen blogg, hoppas jag, om vi får ordning på det tekniska. Men detta inlägg tar steget via de aktiva liberalerna i Eslöv, som varit något av folkpartistiska pionjärer vad gäller det liberala skånska bloggandet.I veckan har vi haft vår månadssession i Strasbourg. Denna vackra och historiska stad vid gränsen mellan Tyskland och Frankrike, som tyvärr allt oftare sammankopplas med Europaparlamentets kostsamma, ineffektiva och miljöförstörande pendlande mellan Bryssel och Strasbourg. Trots stora ansträngningar - bland annat av Sveriges EU-minister Cecilia Malmström – har vi inte lyckats få en ändring till stånd. Nu är jag dock optimist och tror att miljökraven kommer att göra att också Frankrikes president kommer att få ge sig och hitta en rimlig lösning på denna så kritiserade flyttcirkus, det vill säga förlägga alla möten i Bryssel.

De stora debattämnena i veckan har varit Gaza och gasen. Hårda ord har fällts. Det tjeckiska inkommande ordförandeskapet har också presenterat sitt program för det här halvåret. Förväntningarna är inte så stora, eftersom den politiska ledningen i Prag är omvittnat EU-negativa. Det är ingenting som går hem i parlamentet med undantag för en minoritet av EU-skeptiker, i första hand ute på högerkanten, där bl a den svenska Junilistan huserar. Men jag tycker nog att premiärministern och utrikesministern klarade sig riktigt hyggligt.Både Gaza och gasen verkar idag – söndag – gå mot en lösning.Först Gaza. Att vapnen tystnat i Gaza är givetvis en stor lättnad för oss alla. Man kan kritisera Israels reaktion och självfallet uttrycka sin stora upprördhet över de många civila offren. Dock kan man inte enligt min mening glömma bort den typ av terrorverksamhet som Hamas i åratal har bedrivit, ett skamlöst utnyttjande av barn och kvinnor i det krig som bedrivs mot Israel. Åtta års ständiga raketattacker med stöd av Iran.För mig är det inte alltid så lätt att vara Israelvän, när man ser bombernas fasansfulla verkningar. Samtidigt måste staten Israels rätt att existera slås fast.

Hamas är för mig ingen anständig samtalspartner så länge de bedriver denna hemska terrorverksamhet och inte erkänner Israels rätt att existera. Detta är nödvändigt att gång på gång påminna om. Också för dem som demonstrerar, där för övrigt en del slagordsförfattare totalt har tappat besinningen.Låt oss aldrig glömma att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern, omgiven av idel, i varierande drag, odemokratiska statsledningar .

I spåren av konflikten breder sig anti-semitismen och Judehatet ut sig i Europa, också i vårt land. Att attackera det judiska kapellet i Malmö eller försöka bränna ned Synagogan i Helsingborg måste med kraft fördömas.Världen måste hitta en lösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida.

Så till gasen. Effekterna av Moskvas vilja till maktdemonstration har frysande bulgarer och slovaker fått uppleva de senaste veckorna. Att den ryska statsledningen har problem med Ukraina får gå ut över andra i ett kallt Europa. Nu verkar en lösning vara på gång. Men det långsiktiga svaret för EU måste vara; minska gasberoendet från Ryssland bl a genom nya leverantörer men också genom att använda nya energikällor som kärnkraft.

På fredag den 23 januari besöker jag Eslöv och träffar bl a gamla bekantingar på Eslövs folkhögskola. Kursföreståndaren Lars Tengberg har jag träffat många gånger, både i Eslöv och i Bryssel. Lärarna på folkhögskolan har en särskild fallenhet för att sprida kunskap och kännedom om Europa och EU. Alltid möter man kunniga elever med initierade frågor.Därutöver besök på ett samarbetsprojekt inom socialpsykiatrin mellan kommunen och ett privat företag (IPAB), ett anförande på Rotary och ett besök på Partnergruppen, f.d. Håkanssons sjukhem.Allt detta sker tillsammans med fp-Eslövs nestor, Lesley Holmberg.


PS Annars väntar hela världen på USA:s näste President; Barack Obama. Må han lyckas! DS

5 kommentarer:

 1. Kul att du börjar blogga!

  Och kul att du tillåter kommentarer, till skillnad från t ex Sten Tolgfors. Fast han hade nog inte fått det lätt att värja sig mot genomtänkta frågor och analyser i sina kommentarer, efter sitt agerande i FRA-frågan...

  Återigen, jättekul att du börjar blogga!

  SvaraRadera
 2. Tack. Det var kul att Du tycker det.

  Hälsn,

  Olle

  SvaraRadera
 3. Hej Olle,
  Välkommen till den moderna verkligheten,
  och lycka till.
  Bo Bengtsson/Johanneshov

  SvaraRadera
 4. Fredrik Sjögren11 februari 2009 06:31

  Härligt Olle!
  Kul att se dig i bloggvärlden!

  Fredrik Sjögren

  SvaraRadera