onsdag 29 januari 2014

Svenska Ishockeyförbundet måste stå upp för mänskliga rättigheter

Idag meddelade Paavo Arhinmäki, kultur- och idrottsminister i Finland att årets Ishockey-VM bör flyttas från diktaturen Belarus/Vitryssland. Även Finlands Ishockey Förbunds ordförande Kalervo Kummola instämmer i kritiken och sade att det är möjligt att Finlands public service kanal YLE ställer in sina sändningar från Minsk.

Detta är en reaktion på att Vitryssland nu meddelar att journalister som ackrediterar sig till ishockey-VM i Minsk måste ansöka om specialtillstånd från utrikesministeriet för att få rapportera om annat än ishockey.

Vitryssland är Europas sista diktatur och det enda landet i Europa som fortfarande utdömer och verkställer dödsstraff. Rättsprocesserna är osäkra, tortyr är inte ovanligt i fängelserna och alla grundläggande mänskliga rättigheter saknas.

Det är ännu inte för sent att flytta Ishockey-VM från diktaturens Vitryssland. Internationella Ishockey Förbundet kommer att mötas i februari under OS i Sochi och styrelsen kan då besluta att ändra värdland. Att Vitryssland nu plötsligt vill censurera inte bara sin egen utan också resten av världens media är ett tydligt exempel på det vidriga rättsläget i landet.

Idrott står inte över humanitet, och jag anser att Svenska Idrottsförbundet och dess ordförande Christer Englund nu måste sätta handling bakom sina ord och ta ställning i frågan om att kräva en flytt av VM från Minsk.

Jag hoppas att Sverige tänker stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter även när det gäller idrott. Allt annat vore bedrövligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar