tisdag 28 juni 2011

Ekonomisk tillväxt och mänskliga rättigheter


Olle Schmidt tillsammans med Mozes Mzila Ndlovu, integrations- och försonimgsminister i Zimbabwe

Olle deltog i Liberal Internationals årliga kongress i Manila häromveckan. Där talade han på ett seminarium om ekonomisk tillväxt och de mänskliga rättigheterna. Talet i sin helhet och i original kan du läsa här. Nedan ett kort referat av Olles huvudpunkter.

"Som liberal har jag alltid trott att tillväxt och välstånd går hand i hand med demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Hållbar, stabil tillväxt kan inte finnas om inte de grundläggande rättigheterna tillgodoses.

Vissa säger att detta är fel, och de pekar bland annat på Kina. Men samtidigt finns många studier som pekar i motsatt riktning. Jag tror historien går den liberala vägen. Den senaste tidens händelser i Nordafrika - men även utvecklingen här i Sydostasien - visar på det.

Låt mig utveckla dessa tankar och ge fem konkreta exempel på faktorer där bristande respekt på mänskliga rättigheter påverkar den ekonomiska tillväxten negativt.

1. Korruption och dåligt samhällstyre frodas där fri media saknas. Korruption är ett definitivt hinder för tillväxt.

2. Resursslöseri. Förtryck leder till migration och braindrain från ett land, förutom problemen med bristande land- och äganderätt som stävjar ekonomisk tillväxt.

3. Tillväxt kräver stabilitet men förtryck ger inga stabila förhållanden. Den arabiska våren är ett solklart exempel.

4. Förtryck är dyrt. Stater som måste hålla sin befolkning i underkastelse lägger stora summor på säkerhetspolis, militär och beväpnade miliser.

Utan respekt för varje individs grundläggande mänskliga rättigheter kan vi inte bygga en hållbar värld. Ekonomisk tillväxt överlever inte i längden utan en demokratisk bas. Även i Kina kommer demokratin och liberalismen en dag att segra."

1 kommentar:

 1. Hej Olle!

  Kolla gärna in Folkpartiet Norrköpings blogg också!

  http://folkpartietnorrkoping.blogspot.com/


  Med vänliga hälsningar

  Björn Börjeson
  Kanslist (fp)

  SvaraRadera