Grekland behöver vårt stöd
Tiden rinner ut för Grekland. Idag bedöms den grekiska kreditvärdigheten till skräpstatus. Nu är därför hög tid för EU att agera.
I Berlin idag strider man om hur räddningsplanen skall se ut och vilka villkor som skall ställas på Grekland.
I tysk morgonteve framkom tydligt de inrikespolitiska övervägandena. Liberalerna vill ha hårdare krav, socialdemokraterna skyller på Merkels taktiserande senfärdighet och förbundskanslern själv verkar vara osäker på vad hon vill.
En sak framkommer efter toppmötena i Bryssel, något annat hörs när hon återvänder till Berlin.
Ett viktigt delstatsval den 9 maj i Tysklands största förbundsstat Nordrhein-Westfalen spökar. Många tyskar är ilskna på grekernas oförmåga att klara sina egna problem.
EU måste agera
EU:s oförmåga att agera oroar mig. Nu behövs verkligen ett tydligt ledarskap, annars kan osäkerheten sprida sig och få den ekonomiska uppgången i Europa att falla tillbaka. Smittan har redan nått Portugal. Idag faller börsen kraftigt i Lissabon.
En ökande osäkerhet i Europa skulle givetvis också drabba oss i Sverige.
Därför tycker jag det vore rimligt att den svenska regeringen agerar än mer aktivt för att hela EU skall kunna hitta en snabb lösning för Grekland. Det handlar givetvis om solidaritet men ligger också i vårt eget ekonomiska intresse.
Ingen Double Dip?
Igår träffade jag en högt uppsatt person inom Obama-administrationen, som menade att vi har kommit ur den värsta ekonomiska krisen. En Double Dip - att konjunkturen backar igen bland annat beroende på de stora offentliga obalanserna - är inte troligt, menade han.
Men för Europas del utgör det grekiska dramat en stor osäkerhet, och han förväntade sig en snar lösning!
Det finns ingen anledning för oss att kasta goda pengar efter dåliga. Vi står utanför euron och det visade sig vara ett mycket vist beslut av det svenska folket. Om du tycker annorlunda var så god och sätt dina egna sparpengar i grekiska statspapper.
SvaraRaderaDen utveckling som sker inom euroområdet visar att "skeptikerna" hade rätt i nästan alla sina förutsägelser och varningar.
• En valutaunion utan en "lender of last resort" är en lek med elden.
• Ett icke optimalt valutaområde kommer med tiden orsaka stora obalanser. Precis det har skett.
Titta på Spanien och även Portugal som faktiskt skött sina statsfinanser relativt väl. Trots det befinner de sig i en väldig knipa eftersom de inte kunnat tävla mot ffa Tyskland. Relativt den stora exportören inom eurozonen har de sydeuropeiska länderna tappat 20 - 30% i konkurrenskraft. I ett "naturligt" tillstånd hade detta kompenserats av förändringar i valutakursen men eurons fäder var "visare" än så....
Dagens kris är inte en likviditetskris utan en strukturell kris och även om Grekland får hjälp med att betala sina överhängande skulder så skjuter man bara problemet på framtiden.
(Tyskland och Frankrike borde dessutom fundera på vad som är mest ekonomiskt - direktstöd till sina överexponerade banker eller ett indirekt stöd via "lån" till Grekland, Portugal, Spanien, Irland etc:)
Det är minst sagt förvånande att vi över hela (väst-) Europa har kunnat välja politiker som visat en sådan bristande intelligens att de inte ens kunde dra lärdom av de händelser som skedde mitt framför ögonen på dem.
Samtidigt som Maastrichtfördraget antogs bröts ett antal valutaunioner sönder - åtminstone en på ett mycket blodigt och otäckt sätt. Det finns nog många invånare i det som en gång var Jugoslavien som inte håller med om att en valutaunion behöver vara ett fredsprojekt. Även om det är ett faktum som man försökt borttränga så var det dock så att det som slutligen fick Jugoslavien att bryta sönder var en total osämja om hur man skulle hantera sin valutaunion. Det har inte kunnat undgå den som tagit sig tid att läsa kommentarerna på artiklar om euron och Grekland i tyska, franska engelska och även grekiska tidningar att folkförbrödringen inte står högt i kurs just nu. Spåren förskräcker...
Var nu en god tennsoldat och marschera ner till banken och satsa dina och din familjs sparade medel i grekiska och portugisiska papper. Vi har väl inga hycklare i EU-parlamentet?
Hej,
SvaraRaderaTack för Dina kommenarer.
Jag tror att Du har fel, och det kommer att visa sig inom kort. Den europeiska viljan att samarbeta är större än Du tror. Europas historiska minne är fortfarande levande.
En fråga till Dig.
Hade det varit bättre för Europa om vi haft ett tjugotal olika valutor som konkurrensdevalverat under den värsta finanskrisen?
Olle Schmidt
Ja, det hade varit bättre med ett tjugotal flytande valutor! (Lär dig skillnaden på flytande kurser och devalvering.)
SvaraRaderaNå, har du köpt några grekiska två-åringar ännu?
PS: Det europeiska etablissemanget kommer säkert att samarbeta - dvs att offra sina väljares pengar på euro-brasan. Frågan är dock vad det kommer att få för konsekvenser på sikt. Risken är att "vi" inom en inte alltför snar framtid får välja mellan demokrati eller euron. Notera också att vare sig greker eller portugiser är nöjda med sina påtvingade svångremmar; storstrejker i bägge länderna den senaste veckan och nya strejker är planerade. Men varför bry sig om det? van Rompuy håller snart ett nytt festtal i någon av Bryssels större salar - och alla franska talar (med ursäkt till Albert Engström).
SvaraRaderaBra. Då är Du en av de få som tror det. Vad är det som säger att dessa valutor skulle ha varit flytande? Och varför detta fräcka tonläge?
SvaraRaderaJag har förvisso mina brister, men helt korkad är heller inte jag.
Respekt för varandras åsikter inte så dumt.
Eller vad säger Du?
Vem är Du förresten? Vore intressant att veta.
Det skulle kännas bättre att veta vem jag debatterar med.
Olle Schmidt