Sverige och euron
I förra veckan presenterades en opinionsundersökning som visade att svenskarnas vilja att byta kronan mot euron minskat påtagligt under den senaste turbulenta tiden. Att denna utveckling skulle bli följden tror jag inte förvånar många - inte heller mig.
Men mina argument för att Sverige borde byta valuta kvarstår och har stärkts den senaste tiden genom de beslut som nu kommer att tas inom EU. Vi kan tydligt se att det svenska utanförskapet kommer att öka. Euron blir en av fp:s viktigare valfrågor för ett tätare EU-samarbete!
Grekland och euroländernas stöd
Idag på morgonen kunde vi höra att de utlovade stödlånen till Grekland redan fått avsedd effekt med lägre ränta. Detta visar att EU håller samman och att euroländerna solidariskt ställer upp för varandra. Återigen visar de aktuella problemen att EU kan agera i tider av svårigheter.
De som tror att EU och eurosamarbetet riskerar att i kvav känner den europeiska historien dåligt.
Solidaritet i all ära, men hur många gånger ska norra Europa behöva för betala för södra Europas ekonomiskt slapphänta politik. Stabilitetspakten har genom den ekonmiska krisen i Grekland, men också Portugal, Italien Spanien visat sig inte fungera och utan den måste vi ha gemensamma EU-skatter och ett federalt Europa på sikt. Det beslut som refereras till innebär att de "rika" länderna i Europa, dvs de som skött sin ekonomi och därför har svagare service, högre pensionålder hårdare arbetsliv får betala för de som inte sköter sig. Jag har svårt att se att detta är ett starkt argument för att gå med i Eurosamarbetet, om vi inte samtidigt öppet förespråkar en federal superstat.
SvaraRadera