onsdag 19 augusti 2009

Slut på sommardvalan

Svenska ministrar på rad

Efter några veckors skön ledighet känns det bra att komma igång igen. Och snart vaknar Bryssel igen.
Första veckan i september är det full aktivitet i parlamentet med bland annat flera svenska ministerbesök. I "mina" två utskott gästas ECON av finansminister Anders Borg och IMCO av integrationsminister Nyamko Sabuni.
Jag minns hur det var för åtta år sedan, när de socialdemokratiska ministrarna var i blickfånget. Visst hoppades också jag att de skulle göra bra ifrån sig och nog kände jag det som "det var mina ministrar", även om jag vare sig personligt eller politiskt hade haft någon närmare kontakt med dem.
Jag hoppas att mina nuvarande svenska kolleger inom oppositionen känner någorlunda på samma sätt. En sak är i varje fall säker; att försöka göra inrikespolitik av ett ordförandeskap i parlamentet är dömt att misslyckas.
Måhända var det några aktivister på hemmaplan som uppskattade hennes mycket nationella angrepp på statsministern vid juli-sessionen i Strasbourg. Men bland kollegerna från övriga 26 länder togs det emot med gäspning. Därtill var ju hennes historieskrivning om 90-talskrisen i sann Ulvskogsk anda.
Jag funderade på att replikera, men tyckte att mina 90 sekunder borde användas på annat än svenskt inrikeskäbbel.

Sommarnyheter på Gotland och i Marstrand

Under mina veckor i USA tror jag att de amerikanska nyhetssändningarna på TV (inte CNN) bara hade en nyhet med direkt Europa-anknytning; Sarkozys hälsoproblem under en joggingtur. Det var mest "Cash for Clunkers", Obamas öldrickande i Vita Huset, sjukvårdsreformen och Clintons resande, både Hillarys och Bills.
Genom nätet kunde jag väl följa vad som hände hemma i Sverige, både Jan Björklunds sommartal i Marstrand och Marianne Samuelssons sorti från Gotland. Bra att Jan var tydlig om att fp är berett att värna verksamheterna i kommuner och landsting/regioner. Själv hoppas jag att våra nye forskningsminister kan börja sin lyckosamma tid mer att höja studiemedlen.
Mellan ökade statsbidrag och sänkta arbetsgivaravgifter väljer jag det förra med samma argument som Dagens Industri har i dagens ledare. Det avgörs i dagarna på Harpsund.

Vad gäller Marianne Samuelsson hade hon givevis gjort sig omöjlig som fortsatt landshövding med sina uttalanden. Det borde hon ha förstått och möjligen kunnat räddas av ett antal pudlar. Istället verkade hon göra sin situation än mer omöjlig.
I ett avseende i denna affär kan jag dock känna mig vilsen; har Janne Josefssons dolda mikrofoner bildat mönster?

Farligt att ta ut segern i förskott

Att Nord Stream är mäktigt och har starka intressen bakom sig har vi länge vetat. Också i vårt land har ju den tysk-ryska konstellationen lyckats engagera inflytelserika påtryckare. Det är det inget att säga om.
Men att nu agera som att allt är klart genom att föra över rör från Tyskland och lagra dem i Karlskrona är provocerande. Möjligen ligger det i linje med Nord Streams tillblivelse och projektering. Inget får hindra denna riskfyllda gasledning på Östersjöns botten, något som Putin och Schröder tidigt enades om.
Förhoppningsvis hugger Nord Stream i sten och finner i slutändan att den svenska regeringen inte är så följsam, som man tror.

Schwarzenegger

Ett besök i ett stekhett Sacramento lärde mig att det inte var så svårt att komma guvernör Arnold nära. Enligt vakten utanför hans kontor var hans officiella utrymmen öppna för allmänheten om inte sammanträde pågick. Tyvärr satt han just i möte denna eftermiddag när jag var där.
Men bara att vandra omkring i den vackra administrationsbyggnaden är något som inte ens är möjligt i min hemstad Malmö.
Visst finns terroristhotet alltid närvande i USA, men samtidigt känns politiken och politikerna nära medborgarna. Jag har gjort samma iakttagelse i Washington.

Vändning?!

Under sommaren har alltfler kunna se ljuset i den finansiella krisens tunnel. En hel del tyder på att nedgången kommer att plana ut tidigare än väntat och att vändningen går snabbare än prognoserna har visat.
Själv har jag trott detta från allra första början. Jag minns att jag nämnde det för Mats Odell, och han undrade lite syrligt vilken ekonomisk teori jag stödde mig på.
Någon sådan guru hade jag inte i rockfickan.

Men eftersom krisens förlopp nedåt var väldigt snabb. omfattande och global, borde det vara rimligt att uppåtvändan också går snabbare än vid tidigare ekonomiska kriser.
Det har varit min- möjligen - något enkla analys.
Men vad jag egentligen vill säga är att gamla sanningar inte lätt kan anpassas på den nya verkligheten. Detta bör också beslutsfattare väga in!
Realism, javisst. Men däremot inte svartmålning och överdriven dysterhet, som drar ned ekonomin ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar